Poslanec Marek Výborný Foto: FB

Zástupci justice ve sněmovně jednali s covid-19 pozitivním poslancem Výborným, do karantény nepůjdou

Bývalý předseda KDU-ČSL poslanec Marek Výborný onemocněl covidem-19 a skončil v karanténě. Uplynulý týden se přitom na jednání Ústavně právního výboru (ÚPV) a podvýboru pro exekuce v Poslanecké sněmovně setkal nejen s poslanci, ale i se špičkami justice. Česká justice účastníky schůzí oslovila. Žádného z nich hygiena ale zatím neoslovila a v karanténě nejsou.

Na twitteru Výborný oznámil, že průběh onemocnění je u něj s drobnou rýmou a fakticky bezpříznakový. „Vzhledem k opatřením v Poslanecké sněmovně včetně nošení roušek by karanténa neměla být nutná. A já budu 22.9. snad v pořádku a jednání ústavně právního výboru 23.9. bych měl stihnout, tedy ani zpoždění projednávání exekučního řádu by nemělo hrozit,“ reagoval na dotaz České justice, zda budou muset účastníci schůzí výborů z minulého týdne do karantény.

Před začátkem jednání ÚPV minulou středu navrhla uzavření celého jednání po veřejnost právě z důvodů epidemiologické situace jeho místopředsedkyně Helena Válková. Poslanci se nakonec usnesli, že s ohledem na přítomnost špiček justice vyloučí veřejnost až pro jednání o dalších bodech, včetně kontroverzních exekucí.

Předseda ÚPV Marek Benda České justici sdělil, že s ohledem na aktuálně platná hygienická pravidla není nutné, aby účastníci jednání výboru skončili v karanténě a zamířili na testy, neboť všichni měli roušky či respirátory. Na testy zamířila pouze tajemnice podvýboru pro exekuce. „S ohledem na dodržení povinnosti nosit roušku podle názoru hygieny do karantény nemusím,“ uvedl poslanec Dominik Feri (TOP 09), který na jednání ÚPV minulý týden seděl vedle Výborného. Podobně zareagoval i další Výborného „soused“, poslanec Pavel Blažek.

Jednání se kvůli projednávání klíčové novely zákona o soudech a soudcích zúčastnili kromě poslanců například předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová nebo místopředsedkyně Nejvyššího správního soudu Barbara Pořízková. „Pan předseda v karanténě není, nikdo jej nekontaktoval. Navíc měl (měli oba) při jednání roušky,“ reagoval mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Daniela Zemanová pak uvedla, že ji zatím z hygieny nikdo neoslovil. Do karantény nově nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Toto pravidlo však má podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) platit až od zítra.

Na test čekají kvůli kontaktu s Výborným, ale i dalšími nakaženými, lidovecká senátorka Šárka Jelínková a šéf sněmovního klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Ani jednoho zatím nekontaktovala hygiena.

Od minulého úterý Sněmovna zavedla povinnost nosit roušku nebo respirátor při všech akcích a ve všech veřejných prostorách budov dolní komory. Důvodem zpřísnění pravidel je rostoucí počet případů onemocnění covidem-19 zejména v Praze.

Eva Paseková, Petr Dimun