Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Reprofoto: ČT

Ministryně Benešová postavila mimo službu stíhaného soudce Závurku. V kárném senátu již nezasedne

Přestože trestně stíhaný soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka sám v druhé polovině září rezignoval na funkci soudce, skončit měl až v prosinci tohoto roku. Mohl by tak soudit nejen na svém soudu, ale také přisedat v kárném senátu Nejvyššího správního soudu (NSS). To se už nestane. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ho ve středu zprostila funkce soudce.

Podle zákona funkce soudce totiž zanikne uplynutím 3 kalendářních měsíců následujících po měsíci, v němž bylo oznámení soudce o vzdání se funkce doručeno prezidentu republiky. „Teď je koronakrize a justice moc nikoho nezajímá, přestože se tam dějí zajímavé věci,“ uvedla včera po jednání v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Se Zemanem mimo jiné probírala problémy „některých soudců“. „Jednoho jsem dnes zase postavila mimo službu,“ zmínila Benešová. Mluvčí resortu Vladimír Řepka následně České justici potvrdil, že jde právě o Závurku.

Ten spolu se dvěma dalšími lidmi čelí obvinění ze spáchání podvodu se škodou zhruba 1,5 milionu korun, stíhán je i za zneužití pravomoci úřední osoby. Závurka sice měl soudcem ještě zůstat do prosince, soudní jednání, která měl ale na nejbližší týdny naplánovaná, byla podle vyjádření vedení Okresního soudu v Kutné Hoře zrušena.

Zrušena byla i na tento týden plánovaná tři jednání kárného senátu NSS, v němž soudce Závurka zasedá coby zástupce soudců. Nově byla nařízena jednání na prosinec a Závurku nahradil v kárném senátu soudce z Obvodního soudu pro Prahu 5 a předseda zdejší soudcovské rady Martin Šalamoun. Ten již má zkušenost z jednání kárného senátu coby kárně žalovaný. V roce 2004 na něj podal kárnou žalobu tehdejší ministr spravedlnosti Karel Čermák, který požadoval, aby byl Šalamoun zbaven funkce soudce. Ministr Čermák spatřoval jeho možné kárné provinění v tom, že rozhodoval o žalobách ohledně soudcovských platů, přičemž sám takovou žalobu podal a byl tedy podle Čermáka podjatý.

Tehdy bylo kárné řízení dvojinstanční a kárný senát Vrchního soudu v Praze (VS), ani Nejvyššího soudu v Brně návrhu nevyhověly. „Soudce Martin Šalamoun neměl rozhodovat v případu svých kolegů, protože to mohlo vzbudit pochybnosti o podjatosti soudu. Soudce však postupoval korektně a neporušil žádný předpis. Není to tedy na kárné potrestání,“ odůvodnil tehdy rozhodnutí předseda kárného senátu VS Pavel Zelenka.

Podle tvrzení kriminalistů měl soudce Závurka údajně pomáhat hlavnímu pachateli podvodu tím, že měl pod hlavičkou soudu vydávat nepravdivá potvrzení svědčící o existenci pachatelova majetku. „Poškození pak byli i na základě těchto potvrzení ochotni půjčovat hlavnímu pachateli finanční částky v řádech statisíců korun s mylnou vidinou návratnosti vložených prostředků,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

V případě prokázání viny hrozí soudci tři až deset let vězení, zbývajícím obviněným pak dva až osm let odnětí svobody.

(epa, pd)