Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Foto: Tiskový odbor Senátu

Pokud odejde soudkyně Šimáčková, měla by Ústavní soud podle Rychetského doplnit žena

Pokud by ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková zvítězila ve výběrovém řízení na soudkyni Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, musel by za ni prezident Miloš Zeman na Ústavní soud vybrat náhradu. Podle současného předsedy soudu Pavla Rychetského by mělo jít o ženu.

Ústavní soud je nyní v kompletním složení a působí tak na něm patnáct soudců. Z nich jsou ale pouze dvě ženy – místopředsedkyně Milada Tomková a právě Kateřina Šimáčková. Pokud by Šimáčková uspěla ve výběrovém řízení na soudkyni ve Štrasburku, Rychetský by podle svých slov pro server iRozhlas.cz inicioval schůzku s prezidentem. „Ačkoli nejsem žádný genderový fanatik, považuji za téměř nemožné, aby z 15 soudců Ústavního soudu zůstala pouze jedna žena – pokud by nás tedy paní doktorka Šimáčková opustila. Takže bych s ním chtěl projednat i tuto otázku,“ uvedl předseda Ústavního soudu.

Výběrové řízení na prestižní post by mělo pokračovat 13. listopadu ústní částí. Komise zvolí na základě ústních pohovorů tři nejvhodnější kandidáty. Jejich seznam musí následně odsouhlasit panel zřízený Výborem ministrů Rady Evropy, poté jej bude schvalovat česká vláda.

Prezident Pavlu Rychetskému udělil při příležitosti výročí vzniku Československého státu Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání. Rychetský uvedl, že si váží, že jej prezident vyznamenal, ačkoliv se jejich názory v poslední době někdy rozcházejí.

(epa)