Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na jednom z minulých sněmů Soudcovské unie Foto: EP

Sněm Soudcovské unie se kvůli nouzovému stavu nemůže konat, volba nového vedení ale proběhne

Shromáždění delegátů Soudcovské unie ČR, které se mělo konat  15. a 16. října, se kvůli nouzovému stavu neuskuteční v obvyklé podobě. České justici to potvrdila končící prezidentka profesního sdružení soudců Daniela Zemanová. Volba nového prezidenta i vedení se podle ní ale uskuteční, byť ještě není jasno, jakým způsobem. Ve hře je podle informací od členů Unie například volba přes internet. „Máme několik možností, ještě jsme ale nerozhodli,“ uvedla Zemanová.

Zemanová České justici sdělila, že je jasné, že za nouzového stavu se shromáždění nemůže konat. Mělo se uskutečnit v polovině října v Praze a přítomno mělo být až 200 delegátů.

Vláda od pondělí 5. října na dva týdny zakázány hromadné akce uvnitř nad deset lidí, venku nad 20 lidí. Výjimku má práce v zaměstnání či podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů, pod tento výčet ale sněm delegátů nebo například odborné konference nespadají.

Za dva týdny budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly vydána jiná opatření, Soudcovská unie ale volbu nového prezidenta neodloží. O funkci má zatím zájem vést končící předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, soudce téhož soudu Tomáš Novosad a soudkyně Krajského soudu v Praze Šárka Hájková. Nový prezident a nové vedení bude funkci zastávat další tři roky.

(epa)