Na základě opatření ministerstva zdravotnictví madridské úřady minulý pátek zavedly omezení volného pohybu osob Foto: Pixabay

Soud odmítl částečnou uzávěru Madridu nařízenou centrální vládou kvůli koronaviru

Nejvyšší soud madridského autonomního regionu dnes zrušil opatření, které omezovalo volný pohyb lidí ve španělské metropoli a dalších devíti městech regionu kvůli vysokým počtům nakažených koronavirem. Podle deníku El País to znamená, že obyvatelé už mohou tyto obce opouštět i z jiných než nutných důvodů. Šéfka madridské regionální vlády Isabel Díazová dnes ale vyzvala lidi v dotčených obcích, aby omezení pohybu zatím dodržovali, a uvedla, že do několika hodin vydá opatření, která budou „rozumná a spravedlivá“.

Omezení volného pohybu, které se dotklo téměř pěti milionu lidí a platí od pátečního večera, vydalo vedení madridského regionu proto, že muselo splnit nařízení španělského ministerstva zdravotnictví, které španělská vláda dohodla s vedeními všech autonomních regionů. Ty ale tuto dohodu neschválily jednomyslně. Některé regiony, včetně madridského, nesouhlasily s tím, že se v případě zhoršení epidemické situace mají uzavírat celá města.

Šéfka madridské regionální vlády Díazová prosazuje, aby se uzavíraly pouze nejhůře postižené zdravotnické zóny. Má obavy ze zhoršení ekonomické situace v regionu i z následného růstu nezaměstnanosti.

Od pátečního večera nesměli lidé v Madridu a devíti městech v jeho okolí opustit obvod své obce, s výjimkou cest za prací, do školy či za lékařem. Pokuty za porušení pravidla ale policisté zatím neudělovali, čekalo se totiž na ratifikaci opatření soudem. Ten dnes část opatření týkající se volného pohybu zrušil, ostatní však ponechal v platnosti. Dál tak platí mimo jiné zákaz shromažďování více než šesti lidí (s výjimkou práce, školy či jedné domácnosti) či omezení otevírací doby pro restaurace (do 23:00) a obchody (do 22:00).

Španělský premiér Pedro Sánchez k rozhodnutí soudu řekl, že vládě šlo vždy primárně o „zdraví lidí“ a že nařízení schválila většina regionů. Podle místních médií nevyloučil zavedení nouzového stavu v madridském regionu, předtím chce ale jednat o opatřeních s regionální vládou.

„Učiníme taková právní rozhodnutí, která nejlépe ochrání veřejné zdraví. Jsme si jisti, že autonomní oblast Madrid bude s naším přístupem souhlasit. Nejde nám o nic jiného, než o zdraví občanů,“ prohlásil španělský ministr zdravotnictví Salvadro Illa.

Madridský region je nejhůře postiženou oblastí v této pandemii ze Španělska a za dva týdny do středy v průměru evidoval podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 741 potvrzených případů koronaviru na 100.000 obyvatel. Více jich má podle WHO v Evropě pouze Andorra, uvedla dnes agentura Reuters.

(čtk)