Vládní opatření kvůli šíření koronaviru omezí od pondělí provoz úřadů v celé republice zatím následujících 14 dní na dva dny v týdnu a pět hodin denně Foto: Pixabay

Soudy omezují provoz podatelen, veřejná zasedání zatím běží dál

Koronavirová opatření od pondělí 12. října opět omezují provoz soudů pro veřejnost. Omezeny jsou takto zatím na 14 dní například úřední hodiny podatelen. Otevřeny pro veřejnost mohou být pouze dva dny v týdnu na pět hodin. „Naopak se neruší ani nepřesouvají veřejná soudní zasedání, nemění se ani původně dohodnuté termíny pro nahlížení do spisu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Nově domlouvané termíny pro nahlížení do spisu však podle něj už na vládní usnesení budou reagovat. „S výjimkou reakce na Usnesení Vlády ČR č. 994 nedochází k žádnému dalšímu omezení provozu Nejvyššího soudu, zejména pak jeho rozhodovací činnosti. Nejvyšší soud připomíná, že stále platí také dříve vydaná mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, proto bude v uvedených hodinách umožněn návštěvníkům vstup do soudní budovy pouze s rouškou, ústenkou anebo jinou ochrannou pomůckou, která zcela zakrývá ústa a nos,“ uvedl Nejvyšší soud v tiskové zprávě. U vstupu se dále musí každý návštěvník podrobit orientačnímu změření tělesné teploty bezkontaktním teploměrem, popř. respektovat další mimořádná opatření. Na jejich dodržování dohlíží justiční stráž, která má právo v krajním případě nevpustit návštěvníka do budovy.

Vláda vyzvala občany k upřednostňování písemného, elektronického či telefonického kontaktu s úřady. Podobně tak činí předsedové soudů. „Pracovníkům soudu byla při kontaktu s veřejností i se zaměstnanci jiných orgánů a institucí uložena povinnost dbát zvýšených hygienických opatření a upřednostňovat elektronický kontakt před osobním,“ řekla České justici mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová. Předseda soudu Luboš Dörfl vydal k novým opatřením speciální pokyn.

Podobné pokyny přijímají i krajské soudy, například Městský soud v Praze.

(epa)