KS v Ústí nad Labem Foto: Robert Malecký

Zaměstnanci Krajského soudu v Ústí nosí roušky i v kancelářích

Zaměstnanci Krajského soudu v Ústí nad Labem nosí roušky nejen ve veřejných prostorách, ale i v kancelářích. Na rozdíl od jarní vlny epidemie koronaviru nebyla nyní vydána žádná opatření zaměřující se na chod české justice. Hlavní líčení se konají i při více účastnících, po každé hodině jednání má být půlhodinová přestávka. Uvedla to mluvčí soudu Veronika Suchoňová.

Roušku nemusí mít pouze ti, kdo mají samostatnou kancelář. Povinnost se vztahuje i na členy justiční stráže. „Panující personální situace stále dosahuje uspokojivé míry. Situace se zkomplikovala uzavřením prvních stupňů základních škol, kdy jsme začali evidovat větší množství zaměstnanců nejen krajského soudu, ale okresních soudů v jeho působnosti, kteří zůstali na ošetřovném doma. Prozatím nevznikla potřeba nařízená soudní jednání odročovat,“ uvedla Suchoňová.

Mezi přísedícími jsou často starší lidé, přesto soud podle mluvčí nezaznamenal zvýšený počet žádostí o odročení jednání. „Byť jsme se již setkali s odročením jednání z důvodu karantény účastníků nebo přísedících,“ uvedla mluvčí.

Využití možnosti práce z domova přichází v úvahu pouze u velmi úzkého okruhu lidí, například soudců. „Nicméně ani u těchto osob není vedením krajského soudu k této možnosti plošně přistupováno,“ uvedla Suchoňová.

Na soudy se vztahuje výjimka ohledně počtu osob na jednom místě. Skutečnost, že v řízeních, potažmo při ústních jednání vystupuje větší počet obžalovaných, advokátů, svědků apod., není podle soudu důvodem pro přijetí zvláštního bezpečnostního řešení, než je již zavedeno. „Pokud i nějaké trestní jednání trvá delší dobu, tak jsme rozhodli, že po každé jedné hodině jednání by mělo být jednání přerušeno minimálně na 30 minut, jednací síň by měla být po tuto dobu vyvětrána a v rámci této přestávky je pak prováděno ošetření jednací síně dezinfekcí,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského soudu.

(čtk)