Orgány EU dlouhodobě kritizují soudní reformu v Polsku Foto: Pxhere

Advokát soudu EU: Odmítnout polský zatykač lze jen výjimečně

Pochybnosti o nezávislosti polské justice nejsou důvodem, aby evropské země automaticky odmítaly vydávat obviněné lidi ke stíhání do Polska. Uvedl to dnes generální advokát Soudního dvora Evropské unie ve svém stanovisku k případu Poláka, jehož vydání z Nizozemska požaduje Varšava na základě evropského zatykače. Nizozemské úřady se zdráhají vyhovět v souvislosti s polskou soudní reformou, kterou EU dlouhodobě kritizuje. Podle advokáta evropského soudního dvora lze vydání odmítnout, jen když zjevně hrozí porušení práva na spravedlivý proces.

Nizozemský soud se v létě obrátil na nejvyšší orgán unijní justice poté, co Polsko požádalo o vydání muže obviněného z nákupu a pašování asi 200 kilogramů drog do země. Polské úřady jej chtějí stíhat na domácí půdě, nizozemský soud však dospěl k závěru, že polská vláda práva je silně narušena.

Orgány EU dlouhodobě kritizují soudní reformu v Polsku. Podle Evropské komise její části zpochybňují nezávislost soudů a podřizují je politické moci. Soudní dvůr EU již v minulých letech nařídil Varšavě zrušit části některých zákonů, které podle něj měly vliv na nezávislost soudců.

Advokát Campos Sánchez-Bordona dnes uvedl, že „přestože mohlo ohrožení nezávislosti polské justice vzrůst, není možné jednoduše, automaticky a bez rozdílu pozastavit“ vydávání osob na základě evropského zatykače. Polské soudy podle něj navzdory možným nedostatkům stále hrají svou roli ve výkonu spravedlnosti. Nizozemská justice musí co nejpodrobněji prozkoumat okolnosti případu a stanovit, zda existuje konkrétní riziko porušení práva obviněného, dodal advokát.

Pro soud EU není jeho stanovisko závazné, ve většině případů k němu však soudci při rozhodování přihlížejí. Soud by měl konečný verdikt vynést během několika měsíců.

Unijní justice již předloni v podobné kauze rozhodla, že Irsko nemusí vydávat do Polska obviněného člověka, pokud irské úřady dojdou k závěru, že by se tam nedočkal spravedlivého procesu.

(čtk)