Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

NSS by měl dostat širší možnost odmítat kasační stížnosti, posvětil klíčový výbor

Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) by měl dostat širší možnost odmítat pro nepřijatelnost kasační stížnosti, což by mělo omezit jeho nynější přetíženost. Vyplývá to z doporučení, které dnes přijal před závěrečným sněmovním schvalování novely ústavně-právní výbor. Dnes o tom informoval jeho předseda Marek Benda (ODS). Sněmovna by měla o předloze hlasovat v prosinci.

Soud by mohl odmítat stížnosti u jednodušších případů, tedy takových, které rozhodují na správních úsecích krajských soudů specializovaní samosoudci. Jde například o spory o pokuty nebo ve věcech sociálního a důchodového zabezpečení. V případech, které projednávají senáty krajských soudů, by musel NSS o kasačních stížnostech rozhodnout. Soud teď může označit za nepřijatelnou jen stížnost v záležitostech mezinárodní právní ochrany, tedy azylu.

Původně měl soud získat poslaneckou novelou právo odmítnout jakoukoli kasační stížnost, když by shledal, že podstatně nepřesahuje zájmy navrhovatele. Věcně se měl zabýval jen stížnostmi, které jsou důležité nejen pro samu posuzovanou záležitost, ale i pro sjednocování judikatury správních soudů. Právní výbor doporučil po kritice okruh případů zúžit.

Pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal by na plénu neměl uspět s návrhy, podle nichž by nejvyšší státní zástupce, případně veřejný ochránce práv dostali právo podat návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho částí, pokud shledají k takovému kroku veřejný zájem. Jde zejména o územní plány. Právní výbor doporučil tyto návrhy zamítnout.

(čtk)