Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve své pracovně Foto: Jiří Reichl

Benešová k navýšení znalečného: Peníze netisknu, více jsme nyní odměny zvednout nemohli

Ve znalecké obci panuje rozhořčení nad nízkým navýšením odměn v rámci rekodifikace znaleckého zákona. Znalečné bude nově činit 300–450 korun za hodinu, což podle zástupců z většiny oborů nepokryje ani inflaci. „Ministerstvo spravedlnosti mělo snahu zavést ještě vyšší sazbu, nicméně z důvodů současné kalamitní situace a současné situace jsme nemohli tuto taxu zvednout,“ uvedla ve čtvrtek v rámci interpelací v Poslanecké sněmovně ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ve věci nového znaleckého zákona ministryni paradoxně interpeloval poslanec zvolený za ANO Karel Rais. Podobně jako další znalci se pozastavil nad tím, že prováděcí vyhlášky k zákonu resort zveřejnil až 7. prosince, když zákon má platit od 1. ledna 2021. „Jak se mohou znalci připravit a postupovat od 1. 1. 2021 podle něčeho, o čem se dověděli až minulé pondělí, přičemž podle zákona jim za každé jejich porušení hrozí až likvidační pokuty,“ tázal se poslanec. Zároveň připomněl, že znalcům se při vzniku nového zákona slibovalo zvýšení znalečného až na 700 korun za hodinu.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvedla, že přípravu znalců na nový zákon zkomplikovala situace kolem koronaviru. „Ministerstvo spravedlnosti mělo původně v plánu uspořádat školení pro znalce věnovaná nové právní úpravě. S ohledem na nepříznivou epidemiologickou situaci a nemožnost pořádat hromadné akce však musel být tento záměr opuštěn,“ reagovala s tím, že resort jako náhradu nakonec připravil instruktážní videa.

Co se týče skript pro přípravu na obecnou část vstupní zkoušky znalce, ministerstvo plánuje s dostatečným časovým předstihem před prvním termínem obecné části zkoušek uveřejnit na portálu pro znalce oficiální studijní materiály. Znalci tedy nebudou odkázáni pouze na případné komerční studijní pomůcky a budou moci pro studium využít tento oficiální materiál.

Znalečné není zisk znalce

Hodinová odměna se zvyšuje ze současných 100 až na 350 korun za započatou hodinu na 300 – 450 korun. Naposledy se odměny zvyšovaly v roce 2003. Podle některých znalců je takové navýšení doslova „výsměch“. „Aby nedocházelo k mýlce, co znalec platí ze znalečného. Znalečné není zisk znalce, jedná se o výnos či příjem, proti kterému má i náklady (výdaje). Ke znalečnému si může znalec dále napočítat „hotové výdaje“, které jsou spojené přímo s vypracováním konkrétního posudku, typicky cestovné. Ovšem největší výdaje pokrývá ze znalečného,“ vysvětluje vedoucím znaleckého ústavu BDO ZNALEX Lukáš Křístek, že z částky jde znalci přímo „do kapsy“ jen malá část znalečného.

Nový zákon, který mimo jiné zavádí přísnější tresty za porušování povinností, bude podle odborníků znamenat zmenšení znalecké obce. To ostatně přiznává i ministerstvo. Podle jeho zástupců může skončit až třetina znalců. Důvodem bude ale podle ředitele odboru insolvenčního a soudních znalců Martina Richtera spíše to, že svoji činnost reálně nevykonávají.  „V rámci diskuze o úbytku znalců je namístě zohlednit, že cca pětina až třetina všech dnes zapsaných znalců u jednotlivých krajských soudů znaleckou činnost reálně vůbec nevykonává. Ukončení činnosti těchto znalců tedy reálný dopad na výkon znalecké činnosti mít nemůže a u těchto neaktivních znalců spíše předpokládáme vrácení znaleckého razítka,“ řekl v rozhovoru pro Českou justici.

Benešová uvedla, že ji takové zvýšení netěší a že o dalším navyšování bude jednat s šéfkou resortu financí Alenou Schillerovou. Česká justice již dříve informovala, že už dříve ministerstvo financí tlačilo na co nejnižší navýšení odměn pro znalce a odmítlo další navyšování odměn do budoucna. Poslanec Rais při interpelaci také upozornil, že v kontrastu nízkého zvýšení znalečného v zákonu zůstaly poměrně vysoké pokuty v případě, že znalec poruší své povinnosti. „Pokud jde o ty peníze, samozřejmě já si je netisknu, pane poslanče, ač bych ráda a bohužel situace letošního roku, dobře víte, jak vypadá, takže jsme se na víc nezmohli a s paní ministryní financí budu dál vyjednávat. Pokud jde o ty pokuty, co jste zmiňoval, no tak tam budeme samozřejmě ze začátku benevolentní,“ dodala Benešová.

Eva Paseková