Bývalý náměstek na ministerstvu spravedlnosti Petr Jäger (za KDU-ČSL) uprostřed. Foto: Msp

Místopředsedou ÚOOÚ by Senátem zvolen bývalý náměstek Jäger

Druhým místopředsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) byl Senátem zvolen bývalý náměstek ministra spravedlnosti Petr Jäger. V tajných volbách získal 60 hlasů ze 72 odevzdaných. Jäger, který je nyní ředitelem právního a zahraničního odboru (ÚOOÚ), byl jediným kandidátem.

Předseda úřadu Jiří Kaucký uvedl, že Jäger má za sebou více než 15 let praxe v oboru lidských práv a ochrany osobních údajů. Jeho role pro řádné fungování úřadu i další zefektivnění jeho činnosti nezastupitelná, sdělil Kaucký.

Čtyřicetiletý Jäger byl náměstkem pro řízení sekce mezinárodní a ústavněprávní zejména v době, kdy ministerstvo spravedlnosti vedl Robert Pelikán (ANO). V úřadu pro ochranu soukromí působí od loňského května. Před nástupem na ministerstvo působil jako asistent soudkyně Ústavního soudu. V rámci angažmá na ministerstvu byl rovněž členem vládních rad pro lidská práva a národnostní menšiny. Přednáší na Katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Kaucký s Jägerem počítá v případě jeho zvolení také jako se svým zástupcem v Evropském sboru pro ochranu osobních údajů.

ÚOOÚ má zatím jednoho místopředsedu v osobě Josefa Prokeše, který se také ucházel o vedení úřadu. Senát dal ale ve volbě předsedy úřadu přednost Kauckému. Druhého místopředsedu lze podle přechodných ustanovení zákona o zpracování osobních údajů zvolit k 1. lednu příštího roku.

Senátoři vybírali také místopředsedu dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, ale nikoho ze tří kandidátů nezvolili. V prvním kole získal nejvíce hlasů předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, a to 22. Senátor, agronom a starosta obce Petrovice na Příbramsku Petr Štěpánek (STAN) dostal 20 hlasů a bývalý předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar 12 hlasů. Ve druhém kole se bude ve čtvrtek rozhodovat mezi Nytrou a Štěpánkem.

(čtk)