Nová pravidla na rozdíl od původního vládního návrhu umožní používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění Foto: pixabay

Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno, Zeman souhlasil

Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno, platnost zbrojních průkazů zůstane desetiletá. Počítá s tím novela, která také zavede do českého práva nové kategorie zbraní kvůli sporné zbraňové směrnici EU. Novelu dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad v tiskové zprávě.

Zákon bude díky novele nově obsahovat pasáž, podle níž „právo nabývat, držet a nosit zbraň je zaručeno za podmínek stanovených tímto zákonem“. Ustanovení je reakcí na odzbrojovací tendence v Evropské unii.

Nová pravidla na rozdíl od původního vládního návrhu umožní používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění, které nyní patří mezi zakázané doplňky zbraní. Zjednodušen bude způsob likvidace zbraní nebo jejich prezentace při výstavních či prodejních akcích. Norma umožní vystavování a přepravování zbraní při kulturně-historických akcích, například při ukázkách historických zbraní během průvodů nebo rekonstrukcí bitev.

Novela také jednoznačně umožní biatlonistům a biatlonistkám viditelné nošení jejich zbraní během jejich závodů. Zákon má také zavést požadavky na střelnice. Úřady, do nichž je vstup se zbraní zakázán, by musely mít trezory pro jejich uložení.

Zachování desetileté platnosti zbrojních průkazů bylo Sněmovnou schváleno s tím, že policie bude nejméně jednou za pět let prověřovat, zda držitel průkazu splňuje zákonné, zejména zdravotní podmínky.

Dosavadní kategorie zbraní se podle předlohy rozšíří o dvě nové. Budou do nich spadat legálně vlastněné zbraně, u nichž například majitelé dosud neměli ohlašovací povinnost, a nemusely tak být zaregistrovány. Týká se to například historických, znehodnocených nebo plynových zbraní, které budou nově spadat do přísnější kategorie. Není jasné, kolik takových zbraní budou muset jejich majitelé nově zaregistrovat. Jejich počty se odhadují na desetitisíce až statisíce.

Součástí novely je i nová evropská úprava, která se týká technických požadavků na poplašné a signální zbraně a pro označování palných zbraní.

(čtk)