Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Eva Paseková

Vláda odvolá z legislativní rady právníka Michala Sobotku

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v pondělí vládě navrhne odvolání Michala Sobotky z Legislativní rady vlády (LRV). Kabinet by podle návrhu, zatím neměl jmenovat žádného náhradníka. Sobotka oznámil rezignaci na členství v radě na konci listopadu z osobních důvodů, jeho odvolání je tak spíše formálním krokem, uvádí v návrhu Benešová.

Pedagog Sobotka se stal členem rady od 1. března 2017. S další čtveřicí nových členů ho navrhl tehdejší ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Poukázal při tom na to, že se výrazně zvýšil počet předkládaných návrhů právních předpisů z oblasti správního, občanského, obchodního a insolvenčního práva, což některé členy rady nadměrně zatížilo.

Členy LRV jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy rady. LRV je poradním orgánem kabinetu v oblasti legislativní činnosti. Zpravidla má 30 členů z řad externích odborníků, kteří práci pro radu vykonávají za symbolickou odměnu. V radě funguje celkem osm komisí, tři se zabývají správním právem, další právem finančním, pracovním, evropským, soukromým a trestním.

(čtk)