Vnitro připravilo úpravu hlasovacího práva pro senátní a krajské volby, která umožnila lidem v izolaci nebo karanténě hlasovat Foto: archiv

Vnitro letos řešilo rušení zákonů i úpravu hlasovacího práva pro volby

Ministerstvo vnitra muselo v letošním roce mimo běžných činností řešit problémy, které přinesla koronavirová epidemie. Na starosti mělo nákup a distribuci roušek, respirátorů a dalších ochranných prostředků v jarních měsících, kdy jich byl v Česku nedostatek. Zajišťovalo také chod Ústředního krizového štábu. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Adam Rözler. Mimo záležitostí spojených s epidemií vnitro připravilo například návrh zákona o občanských průkazech nebo novelu zákona o Policii ČR.

Právě zajištění nákupu ochranných pomůcek a jejich následné distribuce považuje vnitro za hlavní úspěch letošního roku. Česká republika trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize, situace se zlepšovala postupně. Ministerstvo vnitra mělo od 20. března zajištěny letecké dodávky z Číny. Letadla ochranné pomůcky přivážela několikrát týdně, poslední přistálo na pražském letišti na začátku května.

Podle dřívějších informací ministerstvo při centrálních nákupech pořídilo 137 milionů roušek, 19 milionů respirátorů FFP2, 200.000 respirátorů FFP3, 60 milionů ochranných rukavic, dva miliony ochranných obleků a plášťů 550.000 ochranných štítů a 1,2 milionů testů a výtěrových sad. Za nákupy ministerstvo vynaložilo 4,6 miliardy korun. Nyní si již subjekty ochranné pomůcky zajišťují samy.

V souvislosti s epidemií také vnitro připravilo úpravu hlasovacího práva pro senátní a krajské volby, která umožnila lidem v izolaci nebo karanténě hlasovat na speciálních stanovištích, nebo do zvláštní přenosné schránky. Prosadilo také zvláštní zákon, díky kterému policie může projednávat přestupky spočívající v porušování vládních protiepidemických opatření přímo na místě.

Na jaře ministerstvo kvůli epidemii nemoci covid-19 přijalo opatření o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic. Dále asistovalo při dobrovolných návratech cizinců do země jejich původu, zajišťovalo informování veřejnosti, včetně cizinců, o opatřeních v souvislosti s pandemií, a to prostřednictvím webu, e-mailu i telefonicky. Rözler připomněl, že byla zřízena i infolinka, na které se lidé mohli o aktuálních opatřeních ohledně vstupu do země a cestování informovat.

Z běžné agendy vnitro v tomto roce připravilo návrh zákona o občanských průkazech. Ten má adaptovat právní řád Česka na evropské nařízení o posílení zabezpečení průkazů totožnosti občanů EU. Podle zákona budou od příštího srpna vydávány občanské průkazy s biometrickými údaji – dvěma otisky prstů a fotografií držitele na bezkontaktním čipu.

Rušení obsolentních zákonů

Vnitro také připravilo novelu zákona o Policii ČR zaměřenou na vymáhání pokut uložených za dopravní přestupky.

V mezinárodní politice ministerstvo zajišťovalo pomoc do zahraničí, zejména do regionů Balkánu, východní Evropy, Blízkého východu a Afriky. Podle Rözlera se také zasadilo o pomoc běloruským občanům v rámci programu Medevac, který umožňuje poskytnutí zdravotní péče a rehabilitací pro Bělorusy zraněné při střetech s tamními bezpečnostními složkami. Ministerstvo také iniciovalo společný dopis ministrů vnitra zemí EU, které odmítají systém povinných kvót pro přerozdělování migrantů.

V příštím roce plánuje ministerstvo dokončit změnu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky a na ní navazující změny krizového zákona a i dalších zákonů. Jejím cílem je reagovat na poznatky a zkušenosti s epidemií koronaviru.

Vnitro také chystá projekt, v rámci kterého je analyzován právní řád ČR. Výsledkem analýzy bude databáze právního řádu, která bude kromě dalších informací obsahovat údaje o tom, jaké právní předpisy jsou nadbytečné. Analytická část má podle Rözlera skončit v říjnu příštího roku. Už během letošního roku vláda schválila zrušení stovek zákonů, zejména šlo předpisy z období první republiky a protektorátu.

(čtk)