Konference Unie státních zástupců Archivní foto: Unie státních zástupců

Elitní žalobci investovali. Zeman koupil dva byty v Praze a v Brně, Bradáčová pole a chalupu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si v poslední době koupil s manželkou dva byty. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová si od roku 2015 pořídila mimo jiné polnosti a dům s pozemkem v rekreační oblasti. V roce 2013 se majetkově vyrovnala s exmanželem.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si v nedávné době s manželkou pořídil dva byty v Brně a v Praze. Obě realitní transakce pokryl částečně hypotečním úvěrem. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v Praze si pak před dvěma lety koupila poloviční podíl na polnosti nedaleko Roudnice nad Labem a před zhruba pěti lety dům s pozemkem v rekreační oblasti – Kokoříně nedaleko Mělníka. Vyplývá to ze zjištění České justice.

Pavel Zeman s manželkou Gabrielou koupili v loňském červenci osmapadesátimetrový (včetně balkonu) byt na pražském Barrandově od společnosti Finep v projektu Kaskády Barrandov VI. Za byt zaplatili téměř 5 milionů, konkrétně 4 923 955, korun. Tři a půl milionu korun si manželé půjčili u Hypoteční banky.

V roce 2016 si manželé Zemanovi pořídili taktéž malometrážní byt ve Vídeňské ulici v Brně. Podlahová plocha bytu činí 41 metrů čtverečních. Cenu hradili manželé z hypotečního úvěru u Československé obchodní banky. Z vlastních zdrojů pak manželé v téže lokalitě uhradili garáž za 450 tisíc korun.

„Potvrzuji, že jsem v minulosti zakoupil dvě nemovitosti v Brně a v Praze. Jedná se o byty. Všechny podrobnosti lze dohledat ve veřejně přístupném katastru nemovitostí. Na oba dva byty čerpám hypoteční úvěr,“ zareagoval na otázky České justice Pavel Zeman. Nákup nemovitostí podle svých slov řádně nahlásil podle zákona o střetu zájmů a je prý veden i na Národním bezpečnostním úřadu.

Na otázky České justice, zda jde o byty pro rodinu nebo o takzvané investiční byty už ale Zeman odpověď neposkytl. „Další informace jsou ryze soukromého charakteru a nevidím důvod se k nim dále vyjadřovat… …Ještě doplňuji, že při nákupu nemovitostí jsem postupoval v souladu se zákonem o střetu zájmů i se zákonem o ochraně utajovaných informací,“ dodal Pavel Zeman.

Manželé Zemanovi mimo to vlastní od roku 2006 nemovitost v Brně Kanicích. V roce 2019 dostal Pavel Zeman darem od svého otce dům s pozemkem v plzeňské čtvrti Skvrňany, který otec získal v rámci dědického řízení.

Bradáčová vydražila pozemek

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová si pořídila v roce 2019 zemědělskou půdu. Za polovinu ideálního spoluvlastnického podílu na orné půdě o rozloze 19 380 metrů čtverečních v Nučničkách, a celý pozemek o rozloze 644 metrů čtverečních v Travčicích, nedaleko Terezína, zaplatila Bradáčová 150 tisíc korun.

V roce 2016 Bradáčová vydražila u exekutora Jaroslava Homoly za částku 59 tisíc korun ideální polovinu orné půdy o rozloze 7 143 metrů čtverečních v Kostomlatech pod Řípem, včetně manipulační plochy o rozloze 106 metrů.

V roce 2015 pak Bradáčová koupila za jeden milion a 580 tisíc korun dům o výměře 270 metrů v obci Kokořín (rekreační oblasti na Mělnicku) a k němu přináležející pozemky o rozloze 7 220 metrů čtverečních.

Bradáčová dále vlastní byt v Novém Světě v Harrachově (od roku 2014) a dům v Roudnici nad Labem (od roku 2013).

Dům v Roudnici Bradáčová nabyla po smlouvě o vypořádání zaniklého společného jmění manželů. Exmanželovi Tomášovi Hájkovi za dům zaplatila 2 miliony 600 tisíc korun. Do výlučného vlastnictví Bradáčové přešly po uzavření smlouvy tyto movité věci: osobní automobil Ford Focus, vybavení bytu v Harrachově, vybavení domu v Roudnici a veškeré finanční prostředky a hodnoty na účtech, penzijním připojištění, apod., „které jsou či byly za dobu trvání manželství smluvních stran na účtech vedených na její jméno“. Tomáš Hájek se na vypořádání společného jmění manželů zavázal zaplatit částku 1 550 000 korun.

Vypořádání s exmanželem

Exmanželé se v roce 2013 také dohodli na tom, že je Lenka Bradáčová výlučným vlastníkem bytu v Harrachově, a to včetně všech jeho součástí a příslušenství. Zápis v katastru nemovitostí byl proveden v roce 2014.

„Nejprve bych Vás ráda upozornila na nepřesné vyjadřování, resp. nepřesnou definici vašeho dotazu, kdy slovy ´v poslední době´ označujete i jednání řadu let nazpět, což vám musí být jasno již z informací, jimiž disponujete z veřejných rejstříků. Nebudu tedy odpovídat na otázky, jež můžete zpoplatněným přístupem do rejstříku získat,“ rozlítily otázky České justice vrchní státní zástupkyni.

„Nemovitosti nepronajímám, zemědělskou výrobu neprovozuji, důvodem koupě je vlastnictví nemovitostí. Nemovitost v Kokoříně je neobyvatelná a tuto jsem zakoupila více jak před 5 lety (viz výše), nemovitost v Nučničkách (orná půda) před 2 lety, kdy se jedná o část dědictví po mých prarodičích,“ uvedla dále Bradáčová.

Veškeré informace jsou podle vrchní žalobkyně zcela v souladu s právními normami zaneseny v prohlášení o střetu zájmů veřejně činných osob, stejně tak jako informace obdržel v příslušné době Národní bezpečnostní úřad.

Jan Hrbáček