Soudy řeší žaloby kvůli nošení roušek Foto: Pixabay

ÚS odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

Muž přišel do volební místnosti s nasazenou rouškou, kterou si na výzvu okrskové volební komise odmítl sundat, údajně v obavě z vysoké pokuty. V době konání krajských voleb bylo nošení roušek ve vnitřních prostorách povinné, ve volebních místnostech si je ale lidé museli na okamžik sejmout kvůli identifikaci.

Podle muže, který si roušku nesundal, bylo mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví nezákonné a podstatným způsobem mohlo ovlivnit hlasování a výsledky voleb. Někoho mohlo od účasti ve volbách odradit, nelze prý také vyloučit, že někdo hlasoval na cizí občanský průkaz.

Krajský soud ale konstatoval, že muž nijak nedoložil hrubé ovlivnění volebních výsledků. Pokud mu okrsková volební komise neumožnila hlasovat, protože nemohla ověřit jeho totožnost, postupovala správně.

Ústavní soud dopěl k závěru, že rozhodnutí krajského soudu z ústavněprávního hlediska obstojí. „Stěžovatel sice v obecné rovině tvrdil, že bylo hlasování podstatným způsobem ovlivněno, krajský soud však pečlivě odůvodnil, proč dílčí tvrzení stěžovatele nejsou s to prokázat hrubé ovlivnění výsledku voleb,“ stojí v usnesení.

Krajské volby na jižní Moravě vyhrálo hnutí ANO před KDU-ČSL, Piráty a ODS. Hejtmanem se však stal lidovec Jan Grolich.

(čtk)