Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Benešová nepodloženě obviňuje soudce, zlobí se Unie

Soudcovská unie i Unie státních zástupců se dnes vymezily proti výrokům ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) i premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu Ústavního soudu a jeho soudců. Tvrzení Benešové, že soudci mohli mít za své rozhodnutí ohledně volebního zákona něco přislíbeno, označila Soudcovská unie za nepodložené obvinění. Státní zástupci pokládají výroky za bezdůvodné znevážení soudu a jeho soudců. Benešová v reakci uvedla, že ústavní soudce z politických tlaků nepodezírá, vadí jí však načasování vyhlášení nálezu.

„Soudcovská unie respektuje kritiku konkrétního rozhodnutí, ale důrazně odmítá šíření závažného a nepodloženého obvinění, že ústavní soudci ‚mají asi něco slíbeno‘. Fungování společnosti a státu je především založeno na důvěře. Ministryně spravedlnosti má v tomto systému významné postavení, a proto laická i odborná veřejnost očekávají důstojné naplňování její funkce,“ napsala Soudcovská unie. Dodala, že ministryně zpochybnila důvěryhodnost všech soudců Ústavního soudu.

„Unie státních zástupců respektuje právo každého na svobodu vyjadřování, a to včetně kritiky soudních rozhodnutí. Ale i svoboda vyjadřování má své limity, které je třeba zachovávat,“ přidali se státní zástupci.

Doplnili, že mediální výroky Benešové zaznamenali „se značným znepokojením“. „Též předseda vlády Andrej Babiš bez prezentovaných důkazů veřejně naznačoval politické propojení předsedy Ústavního soudu v souvislosti s touto věcí,“ připomněli.

„V demokratickém právním státu je ochrana nezávislosti justice a její důvěryhodnost stěžejní hodnota, kterou je třeba chránit, a to především ze strany představitelů orgánů veřejné moci. Výše uvedené výroky, které nebyly ničím podloženy, pouze bezdůvodně znevažují rozhodování Ústavního soudu a jeho soudce, nelze je vydávat za oprávněnou kritiku a je nutné je důrazně odmítnout,“ uzavřela Unie státních zástupců.

Benešová dnes uvedla, že svým dřívějším vyjádřením chtěla poukázat na to, že „kdyby u ústavních soudců nedocházelo k opakování mandátu, podobné pochybnosti by vůbec nevznikaly“.

„Zaznamenala jsem, že má včerejší (středeční) slova na adresu Ústavního soudu žijí v mediálním prostoru vlastním životem. Ráda bych proto vysvětlila, jak jsem je mínila, aby nebyla nadále dezinterpretována,“ uvedla nyní ministryně.

„Chtěla jsem vyvolat diskusi o problému a zdůrazňuji, že rozhodnutí Ústavního soudu respektuji. Hluboce ale nesouhlasím s jeho načasováním. Rozhodnutí přišlo po více než třech letech, v době kdy řešíme pandemii koronaviru a stojíme na prahu voleb,“ napsala.

Závazek Senátu?

„Nikdy jsem nepodezírala ústavní soudce a ani neřekla, že by podléhali politickým či jiným tlakům. Věřím, že ve svém rozhodování jsou nezávislí. Jsem přesvědčená, že prapříčina celého problému spočívá v možnosti opakování mandátu ústavního soudce,“ uvedla. Doplnila, že kdo zvažuje setrvání ve funkci, musí pro něj získat politickou podporu – v případě ústavních soudců podporu senátorů, tedy těch, o jejichž návrhu soudci rozhodovali.

Ministryně také upozornila na to, že projednávání zákona trvá ve Sněmovně rok, i pokud na něm panuje shoda. „Nalézt soulad v tak složité materii, která bude mít vliv na výsledky voleb a musí projít oběma komorami Parlamentu, může vyvolat ústavní krizi. Věřím, že to nikdo z nás nechce,“ uzavřela.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dnes Rádiu Z řekl, že jej emocionální reakce na středeční nález překvapila. Připomněl, že soud přijímá tisíce rozhodnutí ročně. „Toto rozhodnutí se mi nezdálo způsobilé vyvolávat jakékoliv emocionální reakce,“ uvedl Rychetský. K reakcím Babiše a Benešové uvedl, že „to je asi věc jejich mentálního založení“.

Ústavní soud ve středu zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Benešová označila nález za divný, podle ní nepůsobí objektivně. „Soudci jsou jenom lidi, někteří chtějí opakovat mandát,“ prohlásila v rozhovoru pro Deník N. „Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?“ pokračovala. Rozhodnutí nazvala „vrcholovým číslem“, nad kterým zůstává rozum stát.

Babiš zase uvedl, že Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Předseda soudu Pavel Rychetský podle něj není nestranným ústavním soudcem.

(čtk)