Exšéf UOOZ Robert Šlachta založil stranu Přísaha Foto: Hnutí Přísaha

Obviněný podporuje svého detektiva v politice. Jsme ziskoví, proto jsem Šlachtu podpořil, vysvětluje Kubiska

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty podpořil člověk, kterého Šlachtův ÚOOZ stíhal v jedné ze svých kauz. Bývalý účetní společnosti Peskim a bývalý spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska svůj dar Šlachtovi odůvodňuje tím, že je zapřisáhlý bojovník proti korupci, a že jeho firma je zisková.

Největším sponzorem hnutí Přísaha někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty je hlavní svědek policie proti kontroverznímu lobbistovi Ivo Rittigovi. Jak vyplývá z údajů na transparentním účtu, celkem 200 tisíc korun politickému uskupení poslal podnikatel Jaroslav Kubiska, který v minulosti pracoval jako účetní ve firmě spojované s lobbistou Ivo Rittigem a svědčil proti němu v jeho kauzách. Upozornil na to Radiožurnál.

Šlachta v této souvislosti pro Radiožurnál uvedl, že o daru od Kubisky nevěděl a ani s ním o něm dřív nejednal.

Jaroslav Kubiska začal s policií spolupracovat před necelými deseti lety, a to v rámci vyšetřování kauz jízdenek pražského dopravního podniku (řešila protikorupční policie) nebo také údajného tunelování na výrobu bionafty (řešil ÚOOZ). V obou případech byl spolu s Rittigem a dalšími lidmi z jeho okolí Kubiska obviněn. Zároveň se ale jako jediný k údajné trestné činnosti přiznal a vypovídal například o tom, jak se měly vyprané peníze dostávat právě k Rittigovi.

Jaroslav Kubiska. Foto facebookový profil Jaroslava Kubisky

Svědectví nebo jím předané interní materiály ale soudům podle Radiožurnálu nestačily, a Ivo Rittig byl v obou případech obžaloby stejně jako Kubiska zproštěn. V případu výrobce bionafty je verdikt pravomocný, v tzv. jízdenkové kauze se státní zástupce proti zprošťujícímu verdiktu odvolal, a soud tak bude rozhodovat o věci znovu. Kubiska je tak v této části, stejně jako Rittig, stále obžalovaný.

Zapřisáhlý bojovník proti korupci

Dar vznikající politické straně Jaroslav Kubiska Ekonomickému deníku vysvětlil takto: „Jako zapřísáhlému bojovníkovi proti korupci a klientelismu je mi potěšením podpořit hnutí poctivého spoluobčana, který se postavil korupční chobotnici v nejvyšších patrech. Z veřejně dostupných zdrojů je zřejmé, že naše rodinná společnost, která dar poskytla, je dlouhodobě zisková a má dostatek zdrojů. Děkuji Vám za Váš zájem.“

„Pokud vím, tak on byl spolupracující obviněný a snažil se vše u soudu odhalovat. A jestli tedy došel k tomu, že já jsem ten zapřísáhlý bojovník proti korupci, tak mě to samozřejmě těší,“ zareagoval pro Radiožurnál Robert Šlachta.

Jaroslav Kubiska tvrdí, že je jeho firma zisková. Pokud ovšem byla jeho společnost v zisku jako v roce 2019, poslal by Šlachtovi téměř třetinu svého zisku, což by v byznysu učinil skutečně málokdo. Při obratu přesahujícím 37 milionů korun činil čistý zisk pouhých 619 tisíc korun.

V roce 2018 byla Čerpací stanice Kamenice nad Lipou v zisku 1,246 milionu korun, vloni pak 619 tisíc. Zpráva o hospodaření za loňský rok zatím zveřejněna v obchodním rejstříku nebyla. Foto: Ekonomický deník
Ani údaje z let 2017 a 2016 nenaznačují velkou ziskovost čerpací stanice Jaroslava Kubisky (čísla jsou v tísících korun). Foto: Ekonomický deník

Kubiska dal nejvíc

Šlachtou založený zapsaný spolek Napřímo, který je embryem Hnutí Přísaha, nyní jezdí po České republice a sbírá podpisy nutné k založení strany. Spolek si založil transparentní účet u banky Moneta. Včera večer byl na účtu necelý milion korun, přispěvatelé v drtivé většině vkládají menší částky než Jaroslav Kubiska.

Faksimile transparentního účtu Šlachtova spolku. Foto Ekonomický deník

Informace o dárcích jsou zveřejňovány v kolonce: Název účtu (zkrácený)
Poznámka. Vyjma Čerpací stanice Jaroslava Kubisky (200 tisíc korun) je výraznějším přispěvatelem Šlachtova hnutí podle zmíněného identifikátoru také společnost M. K. Invest Group z Frýdku-Místku s částkou (75 tisíc korun) nebo Café Panav ze severočeských Habrovan s částkou 15 tisíc korun.

Na účet ale také přišly tři vyšší částky – 56 420,1 korun, 43 491,31 korun a 61 812,37 korun, kde je v popsané kolonce uveden název firmy Stripe Technology EU.

Záhadný dárce vznikajícího hnutí Přísaha. Foto Ekonomický deník

Společnost identického jména se objevuje také u hnutí zakladatele Milionu chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře. Na transparentní účet u FIO banky Pro ČR přišlo přes Stripe Technology hned několik částek, nejvyšší z nich činila 28 237,70 korun. Stejná společnost se objevuje i u příspěvků na transparentní účet Spolku pro záchranu bohosudovských varhan, opět u FIO banky.

Podle všeho jde o příspěvky přes platební bránu, která se jmenuje Stripe. Vysvětlení, jak platby přes Stripe probíhají, lze nalézt na webové stránce Minářova hnutí Lidé Pro. „Platby kartou na náš transparentní účet posílá poskytovatel platební brány, kterou na našem webu používáme (Stripe), agregovaně. Kvůli transparentnosti proto zveřejňujeme všechny platby kartou na našem webu,“ stojí na webu Lidé Pro.

„Platební brána posílá finanční prostředky z karetních operací na náš transparentní účet hromadně v takzvaných ´payoutech´. Payout znamená, že provozovatel platební brány posílá větší objem darů na náš transparentní účet najednou. Celková částka je ponížena o provizi a poplatky provozovatele platební brány. Datum, kdy byla vaše platba v rámci payoutu připsána na náš účet, naleznete ve sloupci Payout. Souhrnné platby z naší platební brány najdete na našem transparentním účtu pod názvem „STRIPE TECHNOLOGY EU“.

O dárcovských platbách přes Stripe informuje i Šlachtův spolek Napřímo: „Správce při plnění svých závazků a povinností vyplývajících z politické činnosti může využívat odborné a specializované služby třetích stran, v jejichž rámci může docházet ke zpracování osobních údajů.“ A mezi čryřmi společnostmi zmiňuje i společnost „Stripe, Inc., se sídlem 510 Townsend Street, San Francisco, CA 94103, USA, za účelem poskytování platebních služeb a zúčtování transakcí platebními kartami“.

Kdo půjčil neřeknu

Robert Šlachta s autorem článku odmítá komunikovat. Přísun financí na transparentní účet spolku Napřímo, respektive hnutí Přísaha, si podle Radiožurnálu pochvaluje. „Nečekal jsem to, považuji to jednoznačně za úspěch,“ komentoval Šlachta bytnící konto pro Radiožurnál.

Na rozjezd hnutí si někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle svého dřívějšího vyjádření vzal půjčky, a to spolu s bývalým detektivem a spoluzakladatelem hnutí Tomášem Sochrem.

„Něco je od institucí a něco je od soukromých osob, jako jsou rodinní příslušníci či kamarádi. Nejsou to žádné miliony,“ uvedl dále Robert Šlachta k financování hnutí v rozhovoru pro server Novinky.cz. Kdo přesně půjčky poskytl a v jaké výši, ale Šlachta upřesnit odmítl.

„Ti lidé by byli zbytečně pod mediálním tlakem,“ řekl k tomu exšéf ÚOOZ Radiožurnálu. Půjčky jsou podle něj dohromady v řádu statisíců korun. „Na všechno máme samozřejmě smlouvy a jsem připraven je předložit včetně sjednaných úroků nebo doby splatnosti Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí,“ konstatoval Šlachta.

Jan Hrbáček

Text je převzat z portálu Ekonomický deník, který je součástí vydavatelství Media Network, stejně jako Česká justice.