Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Soudce Elischer leží v nemocnici s nemocí Covid-19

Dnes u Městského soudu v Praze pokračuje projednávání kauzy soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera, který čelí obžalobě z ovlivňování soudních řízení. Elischer ale České justici potvrdil informaci, že leží v nemocnici se středně těžkým průběhem nemoci Covid-19 a potřebuje kyslíkovou léčbu. Žádosti o odročení kvůli nemoci předsedkyně senátu Veronika Cukerová nevyhověla.

Obhájkyně Ivana Elishera Lucie Kýčková České justici sdělila, že o odročení jednání požádala ve středu předsedkyni senátu kvůli hospitalizaci svého klienta. Cukerová to však odmítla. Až dnes po začátku termínu jednání byla obhájkyně telefonicky informována, že je líčení odročeno.

Jedním z důvodů může být i fakt, že spoluobviněný Vietnamec Hung Nguyen Quoc bude ve vazbě již 3 roky. To je v jeho případě podle trestního řádu maximální lhůta, která skončí přesně 12. března. „Hlavní líčení se koná, rozhodování o vazbě je v plánu tento týden,“ sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Soud může rozhodnout o vyloučení části obžalovaných k samostatnému projednání. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku. Elischer, který nesmí soudit až do pravomocného skončení trestního stíhání, vinu popírá.

Eva Paseková