Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Reprofoto: ČT

Soudce Petr chtěl uzavřít dohodu o vině a trestu s ministryní Benešovou, ta to odmítla

Někdejší předseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr neuspěl s návrhem na uzavření dohody o vině a trestu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. České justici to potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka. Benešová chce, aby kvůli údajnému řízení pod vlivem alkoholu, přišel Petr o talár.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s Miluší Doškovou nařídil projednání kárné žaloby na 3. března. Původně měl NSS věc řešit už na začátku ledna, jednání ale bylo odloženo právě kvůli snaze soudce uzavřít s Benešovou dohodu o vině a trestu.

Kárného provinění se měl soudce Petr podle ministryně spravedlnosti dopustit tím, že se ve stavu neumožňujícím bezpečný výkon řízení vydal loni v únoru autem od budovy soudu, způsobil dopravní nehodu a odmítl dechovou i krevní zkoušku, přičemž o okolnostech měl nepravdivě informovat vedení soudu. Soudci Petrovi také dočasně pozastavila výkon funkce soudce, neboť jako kárné opatření navrhla kárnému senátu zbavit jej funkce soudce.

Proti kárnému návrhu podal soudce Petr námitky, v nichž popsal, že po ráně do hlavy v důsledku nehody byl v šoku a otřesen, a proto odmítl dechovou zkoušku i vyšetření krve, což považuje za své zákonné právo. V řízení ho obhajuje předseda senátu Vrchního soudu v Praze Pavel Zelenka.

Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

 

NSS námitky zamítl, protože návrh považuje za závažný. Podle názoru kárného senátu totiž již jen samotné odmítnutí podrobit se po způsobené dopravní nehodě dechové zkoušce či vyšetření krve „je třeba považovat u soudce za naprosto neakceptovatelné jednání, které vyvolává podezření, zda kárně obviněný nevyužil svých právních znalostí a zkušeností k tomu, aby zastřel spáchaný trestný čin“. Senát navíc naznačil, že věc by se mohla vrátit do trestního řízení.

Petr byl za loňskou nehodu potrestán v přestupkovém řízení pokutou 35 tisíc Kč a ročním zákazem řízení. Benešová už dříve České justici řekla, že alkohol za volantem u soudců nebo státních zástupců trpět nebude.

Kromě Petra nyní řeší alkohol za volantem i u bývalé místopředsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Markéty Lehké. Tu minulý týden soud v Mostě potrestal podmínkou. Trest ve výši deseti měsíců podmínečně odložil na zkušební dobu 1,5 roku. Uložil ji zaplatit 150.000 korun a zakázal řízení všech motorových vozidel na dva roky. Soudkyně vinu odmítla. Na místě se proti rozsudku odvolala.

Eva Paseková