Exministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Spravedlnost loni vyplatila devíti poradcům celkem milion korun

Ministerstvo spravedlnosti loni vyplatilo devíti poradcům celkem 997.225 korun. Nejvyšší odměnu – 360.000 korun – získal německý soudce Paul Springer, který úřadu dlouhodobě radí v justiční a legislativní oblasti. Ministerstvo vyplácelo odměny také poradnímu sboru pro znalecké otázky a poradní komisi k občanskému soudnímu řádu. Dalších 404.250 korun dostala rozkladová komise, jež měla deset členů. Vyplývá to z dokumentu, který nyní úřad zveřejnil na webu.

Z poradců si loni vydělal přes 100.000 korun ještě Martin Fassmann, který zpracoval ekonomické analýzy k návrhu rozpočtu, a Zdeněk Neufinger, jenž konzultuje energetická opatření v ministerských budovách. Další poradci se podle dokumentu zabývali přípravou rešerší, grafickými logotypy nebo zpracováním podkladů pro projekt elektronizace soudních síní.

Mezi čtyři členy komise k občanskému soudnímu řádu rozdělilo loni ministerstvo 53.900 korun. Členové rozsáhlého sboru pro znalecké otázky si většinou vydělali odměny v řádu tisíců Kč. Nejvyšší částku – 96.800 korun – získal Jiří Závora, který má podle evidence znalců specializaci na expertizu ručního písma či na psychologii rodiny a výchovy.

(čtk)