Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé Ilustrační foto: Pixabay

ÚS obdržel první dva návrhy na zrušení nového nouzového stavu

Ústavní soud (ÚS) obdržel první dva návrhy na zrušení nového nouzového stavu. Podali je občané, v jednom případě spolu s firmou z oblasti pohostinství. Nový nouzový stav trvá od pondělí, vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů poté, co s prodloužením dosavadního stavu nouze nesouhlasila Sněmovna.

Ústavní soudci dosud podněty fyzických a právnických osob, které zpochybňovaly vládní nařízení v boji proti koronaviru, odmítali. Žádným z nich se věcně nezabývali. Naposledy na konci ledna takto vyřešili stížnost provozovatelů restaurací s tím, že měli nejprve podat takzvanou zásahovou žalobu ke správním soudům.

Takzvanou aktivní legitimaci, tedy právo napadnout různá vládní opatření a nařízení, naopak ÚS přiznává skupinám poslanců či senátorů. Někteří zvažují, že se kvůli novému nouzovému stavu na soud obrátí.

Podporu pro svůj podnět hledá poslankyně opoziční Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková. Kabinet podle ní obchází vůli Sněmovny. Pro podání podnětu, který se týká také uzavření škol, omezení podnikání a způsobu prodlužování nouzového stavu, potřebuje podpisy nejméně 25 poslanců. Trikolóra má tři poslance.

Pokus o vyvolání mimořádné schůze ke zrušení nouzového stavu ohlásila opoziční SPD. Potřebuje 40 poslaneckých podpisů, klub hnutí čítá 19 členů.

O podnětu k ÚS mluvil už o víkendu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Následně uvedl, že se stížností prozatím počká, uvidí, jak bude postupovat Sněmovna. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že podle analýzy vlády je postup v souladu s ústavou. O ústavnosti nového nouzového stavu je přesvědčen i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), řada právních expertů však má opačný názor.

V pondělí ÚS oznámí, jak rozhodl o omezeních pro maloobchod zavedených kvůli šíření koronaviru. Návrh senátorů na zrušení části vládních opatření soud obdržel loni v listopadu. Některá média s odkazem na zákulisní informace očekávají, že soud označí dosavadní postup vlády za protiústavní.

(čtk)