Dohodovací řízení ve znamení covidu. S čím jdou segmenty do jednání s pojišťovnami?

I když většinu poskytovatelů zdravotní péče v současnosti naplno zaměstnává covid a současný těžký stav, čeká jejich zástupce v nadcházejících měsících úkol dohodnout se se zdravotními pojišťovnami na tom, jak budou vypadat úhrady v příštím roce. Situaci pochopitelně komplikuje obtížná předvídatelnost, kterou s sebou přinesla pandemie, jinak ovšem dohodovací řízení běží obdobně jako v minulých letech. Do dnešního dne přitom měly zdravotní pojišťovny dodat data analytické komisi, která je do 22. března předá poskytovatelům.

Dohodovací řízení o úhradách pro příští rok letos oficiálně odstartovalo 10. února. Na 24. března je pak naplánováno jednání analytické komise, na přelomu března a dubna proběhne přípravná fáze jednání pojišťoven s poskytovateli, 19. a 20. května bude následovat schvalovací fáze, načež dohodovací řízení završí závěrečná fáze připadající na 18. červen. Poslední červnový den by mělo proběhnout předání výsledků ministerstvu zdravotnictví. Dohodovacímu řízení 14 segmentů se zdravotními pojišťovnami přitom letos bude předsedat zástupce segmentu ambulantních gynekologů Vladimír Dvořák.

V tuto chvíli je dohodovací řízení na začátku, takže zatím některé segmenty buď o požadavcích ještě nemají jasno, nebo ještě nechtějí odkrývat karty. „První jednání přípravné fáze dohodovacího řízení proběhne až 1. 4. 2021, do té doby budeme seznámeni s výstupy Analytické komise, pak předsednictvo a výbor Sdružení praktických lékařů teprve projedná požadavky a strategii do dohodovacího řízení,“ uvádí koordinátor segmentu praktických lékařů v dohodovacím řízení a místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček. „Abychom mohli tvořit návrhy, musíme dostat výstupy Analytické komise, a ty zatím nemáme. Máme je slíbené během příštího týdne, pak na tom začneme pracovat,“ podotýká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Konkrétní zatím nechtějí být ani zástupci domácí péče a hemodialýzy.

„Nemocnice žádají, aby se úhradové mechanismy pro rok 2022 řešily komplexně, a to s ohledem na konečné nastavení úhradových mechanismů pro roky 2020 a 2021. Tyto roky jsou výrazně ovlivněny situací způsobenou šířením onemocnění covid-19. Dále nemocnice požadují stanovit finanční rámce na straně příjmů i nákladů systému všeobecného zdravotního pojištění jako výstupy z dosud zatím neproběhlé Analytické komise dohodovacího řízení pro rok 2022,“ konstatuje tajemník Asociace nemocnic ČR Josef Svoboda.

Platy v lázních padaly

Jisté je, že letošní dohodovací řízení bude vzhledem k covidu velkou výzvou. „Vstup do dohodovacího řízení je vždy vstupem do neznámé vody. Víme, že to nikdy není jen jednání mezi poskytovateli a plátci. Letos to je obzvlášť dobrodružné. Nevíme, jak dopadla doba minulá, jaké dopady bude mít doba současná a nikdo si netroufne odhadnout dobu budoucí,“ říká ředitel Hamzovy léčebny Luže-Košumberk a zástupce segmentu dlouhodobé lůžkové péče v dohodovacím řízení Václav Volejník.

Situace v dlouhodobé lůžkové péči je nyní přitom velmi specifická. Zatímco nemocnice následné péče a pneumologické léčebné ústavy jsou podle Václava Volejníka plné, rehabilitační léčebny jsou zčásti nechtěně odstaveny a pro psychiatrie v transformaci je současná doba další ranou. „Jediný cíl je poskytovat stále kvalitní péči, dnes i akutním covidovým pacientům, pocovidovým pacientům a té části pacientů, kteří to prostě stále nezbytně potřebují. To platí pro všechny typy zařízení v následné péči. Někteří mají i složitý úkol přežít v situaci, která rozhodně není ani odhadnutelná. Řada zařízení řeší prostředky na platy,“ popisuje Václav Volejník. Proto je podle něj v dohodovacím řízení nutno zavést nezvyklý…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Michaela Koubová