Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Obžalovaný Elischer se soudu omluvil kvůli postcovidovému syndromu

Soudu se nedaří pokračovat v hlavním líčení s obžalovaným soudcem pražského vrchního soudu Ivanem Elischerem ani poté, co jeho případ vyčlenil od zbylých obviněných k samostatnému projednání. Dnes musel soudní senát hlavní líčení odročit na základě Elischerovy omluvy, podle níž muž trpí postcovidovým syndromem. Elischer i jeho obhájkyně se z nařízených termínů hlavních líčení omlouvají opakovaně, muž zároveň trvá na své osobní přítomnosti na jednání. „Osobní účast u jednání soudu je nedělitelným právem obžalovaného na obhajobu. Jen plně zdráv se mohu jednání soudu účastnit,“ reagoval Elischer pro Českou justici.

K oddělení Elischerova případu od pěti jeho spoluobžalovaných přistoupil pražský městský soud letos v únoru poté, co mu Elischer oznámil, že je hospitalizovaný s covidem-19. Soudkyně Veronika Cukerová dnes uvedla, že se poté soudu nedařilo doručit Elischerovi předvolání k dalšímu jednání a že si ho muž převzal až po opakovaném zaslání. To Elischer odmítá a tvrzení označil za lež.
V mezičase podle Cukerové soudu poslal obecnou omluvu, že po prodělání covidu má přetrvávající zdravotní problémy. Následně je doložil zprávou od ošetřujícího lékaře. „Ještě předtím, než jsem obdržel předvolání jsem soud požádal, aby s ohledem na můj zdravotní stav a budoucí pobyt v lázních nenařizoval v dohlédne době hlavní líčení,“ uvedl Elischer.

Z dnešního jednání se omluvila i Elischerova advokátka, podle soudkyně na poslední chvíli. Jako důvod uvedla kolizi s jiným řízením.

Další termín hlavního líčení stanovil soud na 10. května. Pokračovat chce až do října.

Obžalobu začal soud projednávat v srpnu 2019. Elischer, který vinu odmítá a trvá na velmi podrobném dokazování, se v minulosti z jednání omlouval také kvůli pracovní neschopnosti a karanténě.

Podle obžaloby ovlivňoval Elischer na základě úplatků od vietnamské komunity rozhodování svého soudního senátu v některých odvolacích řízeních, která se týkala drogové kriminality. Za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování mu hrozí až 12 let vězení a také propadnutí majetku.

Vedle Elischera se obžaloba týká pěti mužů a žen vietnamského původu. Hlavním organizátorem trestné činnosti byl podle státního zástupce Elischerův známý Nguyen Quoc Hung. Soudce se s ním údajně scházel i ve své kanceláři v soudní budově a od července 2013 do dubna 2016 mu sděloval neveřejné informace z trestních řízení. Elischer, který od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu, připouští, že se s mužem zná, braní úplatků ale popřel. Policii označil za neobjektivní a podjatou a zpochybnil také způsob, jakým si obstarala důkazy. Stěžoval si rovněž na státního zástupce a soudkyni.

(čtk, pd)