Logo finanční správy Slovenské republiky. Foto: Tiskový odbor Finanční správy Slovenské republiky

Partner Bradáčové se stal generálním inspektorem slovenské finanční správy. Práce pro Pentu nevadila

Někdejší detektiv protikorupční policie a partner vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové Petr Vincenz se dostal na velmi vlivný post na Slovensku. Stal se generálním ředitelem sekce inspekce a vnitřní kontroly Finančního ředitelství Slovenské republiky. Vicenz prý prošel výběrovým řízením. Skutečnost, že Vincenz v minulosti pracoval pro kontroverzní finanční skupinu Penta, která je na Slovensku prověřována kvůli korupci, prý nevadila. Převážily prý zkušenosti získané službou u policie, ve spojení s praxí compliance manažera a koordinátora odhalování interních podvodů.

Prezident Finančního ředitelství Slovenské republiky Jiří Žežulka má pár měsíců novou posilu z České republiky. Je jím někdejší detektiv protikorupční policie Petr Vincenz. Jméno Petra Vincenze je v České republice známo ze dvou důvodů. Jednak pro to, že byl na začátku vyšetřování kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Po druhé pro to, že je životním partnerem vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové.

Vincenz není prvním Čechem u slovenských financů. I prezident Jiří Žežulka má české občanství. Od roku 2006 pracoval na finančním ředitelství v Ústí nad Labem. V roce 2014 krátce vedl i české Generální finanční ředitelství, na kterém absolvent České zemědělské univerzity v Praze pracoval od roku 2011. Poté pracoval rok a půl na částečný úvazek jako poradce na Vrchním státním zastupitelství v Praze u Lenky Bradáčové a zároveň pro společnost Apogeo.

Nenáviděná Penta

Nástup nové pracovní síly Jiřího Žežulky, exdetektiva Petra Vincenze, na slovenskou finanční správu vzbudil silné ohlasy v kuloárech příslušníků bezpečnostních složek. Vincenz totiž po odchodu od české policie pracoval mimo jiné pro česko-slovenskou investiční skupiny Penta, o kterou se velmi intenzivně zajímají slovenské bezpečnostní složky. Respektive, Petr Vincenz pracoval jako bezpečnostní expert pro slovenskou zdravotní pojišťovnu Dôvera, kterou společnost Penta vlastní.

Petr Vincenz pracoval také mimo jiné jako ředitel pro společnost AZ Sanace z Ústí nad Labem. I na tomto postu se ovšem dostal do úzkého kontaktu s Pentou a nešlo o kontrakt s Dôverou. Petr Vincenz totiž pro majitele AZ Sanace Jakuba Zavorala realizoval převod podílu v nemocnici v Roudnici nad Labem převáděl na Pentu. Převod byl dokončen zhruba před rokem.

Vincenzův úzký kontakt s Pentou by pro něj mohl znamenat při práci pro Slovensko problém. Se skupinou Penta má totiž obrovský problém slovenský premiér Igor Matovič. Ten například loni v říjnu  na tiskové konferenci ostře kritizoval spolumajitele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, která je vlastníkem zdravotní pojišťovny Dôvera, pro kterou Vincenz pracoval.

Matovič Haščáka nazval mafiánem a tvrdil, že na jeho místě by se sbalil a odešel ze Slovenska. „(Robert) Fico s (Peterem) Pellegrinim udělali ze Všeobecné zdravotní pojišťovny oškubanou husu a peří skončilo u Haščáka,“ poznamenal. VZP podle Matoviče na Slovensku poskytla 68,79 procenta zdravotní péče, ale přes přerozdělovací klíč se jí dostalo jen 67,68 procenta. „Jen za jeden rok Fico s Pellegrini okradli státní pojišťovnu ve prospěch Haščáka a majitele Unionu o 58 milionů eur,“ prohlásil premiér.

Žádná „tlačenka“ zní ze Slovenska

V souvislosti se jmenováním Petra Vincenze generálním ředitelem sekce inspekce a vnitřní kontroly slovenského finančního ředitelství se objevily spekulace o tom, že měla proběhnout přímluva z české strany. Konkrétně, že se za svého partnera u šéfa slovenských financů Jiřího Žežulky měla přimluvit Vincenzova partnerka Lenka Bradáčová. Ekonomický deník proto Žežulku, Vincenze i Bradáčovou oslovil.

„Petr Vincenz byl vybrán na post generálního ředitele sekce inspekce a vnitřní kontroly Finančního ředitelství Slovenské republiky na základě výběrového řízení, kdy tříčlenná komise prezidentovi finanční správy doporučila dva nejvhodnější kandidáty. Ve prospěch Mgr. Vincenze rozhodla jeho zkušenost získaná prací v policejních složkách,“ sdělil Ekonomickému deníku Jiří Žežulka.

JIří Žežulka. Foto: Tiskový odbor Finanční správy Slovenské republiky

Spekulace o přímluvě Lenky Bradáčové Žežulka odmítl. „S JUDr. Lenkou Bradáčovou PhD., vrchní státní zástupkyní v Praze, jsem od ukončení svého pracovního poměru (06/2017) na VSZ nebyl v kontaktu,“ konstatoval Žežulka.

„Petra Vincenze (který, mimochodem stejně jako Bradáčová a Žežulka léta působili v Ústí nad Labem – pozn. red.) jsem neznal a nikdy jsem s ním v minulosti nespolupracoval. Podle životopisu, který byl předložen v rámci výběrového řízení, má generální ředitel Vincenz vystudovanou Policejní akademii v Praze a 16 let praxe u Policie ČR. Zkušenosti získané službou o Policie ČR, ve spojení s praxí compliance manažera a koordinátora odhalování interních podvodů, jsou z mého pohledu tou nejlepší praxí pro výkon činnosti generálního ředitele sekce inspekce a vnitřní kontroly,“ dodal Žežulka.

Bradáčová: Jsou to spekulace

Spekulaci z bezpečnostních kuloárů o údajné přímluvě u Žežulky odmítla i Lenka Bradáčová. Komunikace byla ovšem složitější než se Slováky. „Dovolujeme si vás požádat, abyste precizoval svůj dotaz, resp. sdělil, zda se tento dotýká paní JUDr. Lenky Bradáčové, Ph.D., vrchní státní zástupkyně v Praze (čemuž by odpovídalo to, že jste dotaz zaslal na úřední adresu úřadu), či zda dotaz směřujete na JUDr. Lenku Bradáčovou, Ph.D., soukromou osobu. O Vaše vyjádření si dovolujeme požádat obratem tak, aby mohlo být na Váš dotaz správně reagováno. Děkujeme,“ odešlo e-mailem autorovi článku ze sekretariátu vrchní státní zástupkyně v Praze.

Lenka Bradáčová. Foto: Tiskový odbor Senátu

Po upřesnění, že dotazy směřují na vedoucí státní zástupkyni, přišla následně tato reakce: „Sděluji: I přesto, že se váš dotaz zcela zřejmě nedotýká výkonu funkce vrchní státní zástupkyně v Praze, jak se mylně domníváte (viz výše vaše vyjádření), vám s odkazem na
transparentnost odpovídám, že s panem Ing. Jiřím Žežulkou, současným generálním ředitelem Slovenské finanční správy, jsem ode dne 30. 6. 2017, kdy ukončil výkon práce pro Vrchní státní zastupitelství v Praze, nebyla v žádném kontaktu, a to ani osobním, telefonickém či jiném. Současně nezbývá než souhlasit s vaším názorem, že se jedná o spekulace, jak sám, v nám zaslaném dotazu, uvádíte (viz výše váš dotaz). Pokud budete informace veřejně prezentovat, potom s užitím celého vám zaslaného sdělení bez úprav.“

Nekontaktujte Vincenze

Petr Vincenz na otázky Ekonomického deníku zareagoval osobním útokem. „V České republice, kde se zřejmě chystáte informace publikovat jsem soukromou osobou, a tedy jsem zvažoval zda vám informace ze svého soukromí poskytnout,“ začal svou reakci.

Následně Vincenz uvedl odkazy na dva pět let staré články ze serverů Idnes.cz a Lidovky.cz, které obviňují autora tohoto materiálu z údajného korupčního jednání. „Poté kdy jsem se však dozvěděl z veřejných zdrojů k Vaší osobě následující ´Soudce: Novinář Hrbáček psal na objednávku za peníze – iDNES.cz, Napsal článek na objednávku. A za peníze, ukázal soudce na novináře Hrbáčka | Média | Lidovky.cz´, mám pochybnosti zda i v tomto případě nepostupujete obdobně. V tomto kontextu jistě chápete proč jsem se rozhodl Vám informace ze svého soukromí nesdělit. Co se týká mé současné pozice, odkazuji Vás na vyjádření vedení Finanční správy SR, které jste obdržel. V případě zveřejnění jakékoli informace o mé osobě, žádám o publikaci tohoto mého vyjádření v plném rozsahu,“ napsal Ekonomickému deníku Petr Vincenz.

Redakce Ekonomického deníku musí v této souvislosti konstatovat, že disponuje audionahrávkou soudce, který je citován v obou Vincenzem uvedených článcích na serverech Idnes.cz a Lidovky.cz. Na této nahrávce soudce jednoznačně prohlašuje, že informace uvedené v obou článcích neodpovídají větám, které pronesl při popisovaném soudním líčení.

Ekonomický deník proto Vincenze na tuto skutečnost upozornil a podruhé požádal o odpovědi na konkrétní otázky. Zareagovala však jen mluvčí finanční správy. „Na vaše otázky jste už dostal odpovědi. Pan Vincenz prošel řádným výběrovým řízením a splňuje všechny předpoklady, které tato pozice vyžaduje. Prosím, respektujte jeho soukromí, nekontaktujte ho na jeho soukromé číslo, pan Vincenz se vám k dané věci již s konečnou platností vyjádřil a pokud budete zveřejňovat informace k jeho osobě, prosím, použijte je v celém znění tak jak jsme Vám je zaslali. Děkujeme za pochopení,“ mluvčí slovenské finanční správy Martina Rybanská.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník