Exministr dopravy Vladimír Kremlík Foto: Ministerstvo dopravy

Právník Janoušek exministra Kremlíka neuplácel. Od počátku to zjevně byla provokace, říká advokát Trojan

Exministr dopravy Vladimír Kremlík si vymyslel, že advokát Martin Janoušek z kanceláře Rowan Legal nabízel úplatek kvůli výběru auditora mýtného systému. Policie případ odložila a to se souhlasem státního zástupce, informovalo jako první Aktuálně.cz. „Od počátku to zjevně byla provokace pana Kremlíka ve snaze zachránit se ve funkci ministra dopravy,“ řekl dnes České justici Janouškův obhájce Lukáš Trojan.

Bývalý šéf resortu dopravy Kremlík Kremlík se smyšleným obviněním přišel skoro po měsíci od údajné nabídky a to přesně v den, kdy na veřejnosti vypukla jeho kauza „eshop na dálniční známky za 400 milionů“ a oznámil ho formou sms zprávy. Uvedl tehdy, že ještě před Vánocemi dostal nabídku úplatku 1,5 milionu korun od Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje například společnost CGI, která původně zakázku na kontrolu mýta získala. „Následně se tím možná mohl snažit mediálně překrýt jiné své problémy jako záhadné financování nákupu bytu,“ reagoval na ukončení případu ze strany orgánů činných v trestním řízení Martin Janoušek.

Obhájce Lukáš Trojan Foto: Martin Čepelák

Ve spolupráci s novinářem Seznam zpráv Jankem Kroupou si na sebe Kremlík loni umístil nahrávací zařízení a vyrazil na provokativní schůzku s Janouškem do Špindlerova Mlýna.„Spouštěčem kauzy byla nahrávka našeho rozhovoru, na které mi v různém kontextu kladl provokativní otázky a ze které byla ovšem zveřejněna pouze vystřižená, krátká a upravená pasáž. V rámci vyšetřování státní orgány došly k závěru, že obsah celé nahrávky svědčí naopak v můj prospěch,“ dodává Janoušek.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Janouška obvinili loni na podzim. V lednu ale státní zástupce případ vrátil policistům kvůli tomu, že Kremlík jednal nestandardně, jeho vyjádření byla protichůdná a vzájemně si odporující. „Bohužel díky covidu a omezením trvalo rok, než orgány činné v trestním řízení dospěly k tomu, že věc se nestala. V rámci šetření bylo konstatováno, že tvrzení a jednání pana Kremlíka jsou nevěrohodná a rovněž např. to, že k údajnému činu chyběl i motiv,“ říká právní zástupce Martina Janouška Lukáš Trojan. „Jako právní zástupce jsem rád, že byla prokázána nevina mého klienta. Mohu jen vyslovit politování nad skutečností, že Martin Janoušek byl nucen čelil během uplynulého roku silnému mediálnímu tlaku. Tento případ plně ilustruje, jak je důležité respektovat presumpci neviny i ve veřejném prostoru.“ dodává Trojan.

(epa)