Exhejtman David Rath Foto: Středočeský kraj

Druhá větev případu Davida Ratha a firmy Metrostav míří opět k Nejvyššímu soudu

Nejvyšší soud (NS) bude opět rozhodovat o námitce podjatosti v tzv. druhé větvi případu údajné korupce Davida Ratha a několika stavebních firem. Podle informací České justice se tentokrát bude NS zabývat námitkou podjatosti vůči konkrétním členům senátu Vrchního soudu v Praze (VS), který má v případu rozhodovat.

NS v únoru došel k závěru, že VS v Praze může rozhodovat o odvolání v případu, který se týká veřejných zakázek na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Odvolání směřuje konkrétně proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který minulý rok nepravomocně odsoudil bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, manžele Kottovi a osm firem, včetně firmy Metrostav.

Na NS se s námitkou podjatosti obrátili právní zástupci Metrostavu, kteří zpochybňovali nezávislost rozhodování VS v Praze coby instituce, a to v souvislosti s případem soudce tohoto soudu Zdeňka Sováka.

Senát NS však dospěl k závěru, že VS jako instituce nebude z případu vyloučena. Předsedou senátu byl Josef Mazák, který na NS přešel před dvěma lety právě z VS v Praze. Samotné rozhodnutí pak vypracoval Radek Doležel, který dříve působil v pozici státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství. „Rozhodně je třeba odmítnout výhrady obviněné (společnosti Metrostav), v nichž zpochybňovala Vrchní soud v Praze jako celek, jeho organizaci, slabou úroveň řízení ze strany vedení soudu, zásadní systémové nedostatky apod.,“ stojí v rozhodnutí z 10 února.

Na toto rozhodnutí NS se pak podle zjištění České justice 18. března odvolal příslušný druhý senát VS v Praze, který „i bez návrhu procesních stran“ rozhodl o tom, že žádný ze soudců tohoto senátu nemá poměr či zájem na projednávané věci. Senát tak rozhodl ve složení Viktor Mach, Luboš Vrba a Alexandr Károlyi. Na rozhodování senátu ve věci se tak nebude podílet další jeho člen, Jan Sváček, který je místopředsedou soudu pro trestní úsek. Asistentem místopředsedů soudu byl dlouhá léta profesor Jiří Jelínek, který byl zmíněn ve vybraných policejních materiálech, které krátce po zatčení soudce Sováka unikly ke konkrétním novinářům.

Proti tomuto usnesení byla již podána zatím blanketní stížnost, kterou podal obhájce jednoho z obviněných. Po jejím doplnění bude spis opět odeslán na NS, který o ní bude rozhodovat.

Petr Dimun