ČKF tvrdí, že MZd nemůže vydávat tak zásadní plošná omezení, která jsou ale prakticky zákazy Foto: Pixabay

Komora fitness: Nové opatření omezující obchod a služby je v rozporu se zákonem

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví (MZd) omezující od pondělí obchod a služby je podle České komory fitness (ČKF) v rozporu se zákonem. Ohradila se předžalobní výzvou, kterou zaslala resortu zdravotnictví. S jeho novým šéfem Petrem Arenbergerem (za ANO) chce jednat o úpravě, nabízí řešení pro bezpečný provoz vnitřních sportovišť. Opatření, které komora dále považuje za diskriminační, nepřiměřené a neracionální, je připravena napadnout soudně. Prezidentka ČKF Jana Havrdová to dnes sdělila ČTK a poskytla text předžalobní výzvy.

V České republice v neděli končí nouzový stav, další opatření vydalo MZd na základě nedávno schváleného tzv. pandemického zákona. Byl přijat po dohodě vlády s opozicí, která jeho přijetím podmiňovala prodloužení nouzového stavu. Opozice do návrhu prosadila například parlamentní kontrolu nebo pravidla soudního přezkumu mimořádných opatření k omezení šíření epidemie koronaviru.

ČKF tvrdí, že MZd nemůže vydávat tak zásadní plošná omezení, která jsou ale prakticky zákazy. Poukazuje na použitá spojení „omezuje tak, že zakazuje přítomnost veřejnosti…“. ČKF je přesvědčena, že MZD může u sportovišť, bazénů či saun pouze omezit činnost za jasně daných podmínek, nemůže ji ale zakázat.

Sportoviště, bazény i sauny mohou podle ČKF bezpečně fungovat, navrhla pro to seznam základních pravidel. Počítá mimo jiné s pravidelným testováním personálu, ale také požadavkem na návštěvníky prokázat se před vstupem antigenním nebo PCR testem.

Některé provozy dostali z nového opatření MZd výjimku, proto ho ČKF považuje za diskriminační. Jako nelogické a nedomyšlené vnímá navíc uvolnění spolkové činnosti. Nepřiměřenost opatření spatřuje v tom, že zákaz provozu podle ní nevede k omezení nákazy koronavirem. „Neracionální charakter opatření vidíme v zákazu pohybových a dalších aktivit, jejichž dopady nejen že nejsou zdraví neprospěšné, ale dokonce prokazatelně vedou k upevnění zdraví populace,“ uvedla Havrdová.

Vnitřní sportoviště patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce mohly otevřít v prosinci. Z důvodu špatné epidemiologické situace jim fungování nadále není umožněno.

(čtk)