Německo chystá více svobody pro očkované, ale zároveň myslí na záchrannou brzdu

Spolkový kabinet Angely Merkelové (CDU) chystá dva typy zdánlivě protichůdných opatření. Na jedné straně chce dát větší svobodu lidem, kteří už jsou plně naočkováni proti koronaviru, na straně druhé připravuje záchrannou brzdu pro případ vzestupu třetí vlny epidemie.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví pracuje na konkrétním znění nařízení, na jejichž základě by měl být upraven pohyb osob, které už za sebou mají očkování proti koronaviru. S odkazem na informace úřadu Jense Spahna (CDU) to uvedl portál ÄrzteZeitung.de.

Podle pravidel by osoby, které už za sebou mají obě dávky očkování (v případě vakcíny od firmy Johnson & Johnson jednu dávku – jde o jednodávkovou vakcínu), by se mohly po Německu pohybovat svobodněji. Volnější pohyb by nastal po uplynutí dvou týdnů od plné vakcinace. Výjimka z uvolněnějších pravidel by se vztahovala na osoby, které žijí v oblastech, kde převládají mutace koronaviru.

Naopak v regionech, kde se epidemická situace zlepšuje, by mohlo vedle prokázání absolvování plného očkování stačit rovněž doložit, že člověk byl na koronavirus testován s negativním výsledkem. Postupně by se tak mohlo začít za těchto podmínek chodit do obchodů, restaurací nebo na kulturní akce. Lidé by se nemuseli prokazovat papírovým dokladem, plnohodnotně by ho mohl nahradit elektronický očkovací průkaz.

Ministerstvo zdravotnictví pravidla připravuje i přesto, že se na hlavu šéfa rezortu Spahna snesla už dříve kritika zejména z řad opozice. Předsedkyně parlamentní frakce AfD Alice Weidelová uvedla, že opatření budou prakticky znamenat zavedení povinného očkování. „Nejprve se zavede povinné testování ve všech možných oblastech života a krátce nato ministr zdravotnictví oznamuje výjimku z testování pro očkované osoby,“ podivila se podle ÄrzteZeitung.de Weidelová.

Berlínská nemocnice varuje před třetí vlnou

Jenže úvahy o rozvolnění jsou možná předčasné. Berlínská nemocnice Charité totiž s velkým znepokojením sleduje vývoj třetí vlny epidemie. „Pokud se počet těžce nemocných pacientů s covidem dostane nad úroveň druhé vlny, dostaneme se do velmi kritické situace,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt Martin Kreis, člen vedení největší německé univerzitní nemocnice. Známá berlínská nemocnice se dostala na samou hranici svých kapacit začátkem letošního roku. V lednu nemohla přijmout všechny pacienty z klinik v jiných spolkových zemích, které už byly přetíženy. Sama Charité však přesouvat pacienty jinam nemusela. „Budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, bychom se postarali o pacienty z celého Berlína,“ řekl dále…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Musil