Vazba a výkon trestu v Bratislavě Foto: Vězeňská služba Slovenské republiky

Slovensko po vlně zatýkání soudců připravuje změnu podmínek pro vazební stíhání

Slovensko po vlně zatýkání soudců a vysokých úředníků chystá změnu podmínek pro vazební stíhání obviněných, v některých případech by se například mohla zkrátit základní délka vazby. Změnu navrhlo ministerstvo spravedlnosti, které uvedlo, že se při její přípravě inspirovalo českou právní úpravou. Vazební stíhání některých obviněných, vysokých představitelů institucí z dob vládnutí své strany, dlouhodobě kritizuje expremiér a šéf opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico. K úpravě pravidel rozhodování soudů o vazbě dříve vybídl i šéf jedné ze čtyř vládních stran.

Vazba z důvodu obavy, že obviněný by mohl ovlivňovat svědky nebo jinak mařit vyšetřování, by nově měla trvat nanejvýš pět měsíců. Toto omezení by se ale podle předlohy nevztahovalo například na stíhání za nejvážnější kriminální činy nebo při prokázání toho, že obviněný sám nebo prostřednictvím jiných osob vyšetřování skutečně ovlivňoval.

V současnosti základní délka vazby, kterou lze za stanovených podmínek prodloužit, činí v zemi sedm měsíců. Tato lhůta by se neměla měnit pro případ, že vazebním důvodem je obava z útěku obviněného nebo z pokračování v trestné činnosti.

Nově by soudy podle návrhu musely povinně posuzovat, zda lze vazbu nahradit například kaucí nebo dohledem úředníků.

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková označila návrh za kompromis mezi právy obviněného a zajištěním průběhu samotného vyšetřování podezření.

Slovenská policie po loňských volbách, které vyústily v odchod Směru-SD do opozice po jeho předchozím dlouholetém vládnutí, postupně zadržela a obvinila z různých trestných činů včetně korupce více než desítku soudců. Stíhat začala také již bývalého šéfa elitní složky prokuratury, někdejší vedení policie a rovněž bývalé vysoké úředníky včetně někdejšího šéfa státních hmotných rezerv a zemědělské platební agentury, která například vyplácí dotace farmářům.

Expremiér Fico dříve tvrdil, že vládní koalice udělala z vazby politický a mučící nástroj. Pro změnu pravidel vazebního stíhání se vyslovil i šéf sněmovny a vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár. Dříve navrhl zkrácení vazby z důvodu obav z maření vyšetřování na tři měsíce s možným prodloužením o stejnou dobu.

(čtk)