Policisté starostku a další zastupitele prověřují kvůli podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku foto: Pixabay

Komora vyškrtla Michala kvůli kauze Homolka ze seznamu advokátů

Česká advokátní komora (ČAK) vyškrtla ze seznamu advokátů Davida Michala z pražské kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Uvedla to mluvčí komory Iva Chaloupková. Michal je pravomocně odsouzený za podplacení někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Figuroval rovněž v některých kauzách spojených s lobbistou Ivem Rittigem.

Chaloupková stručně uvedla, že představenstvo ČAK rozhodlo o vyškrtnutí Michala ze seznamu advokátů 10. května. „Mgr. Bc. David Michal byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin podplácení. Podle názoru představenstva ČAK, jež je vázáno výrokem rozsudku Vrchního soudu v Praze z ledna letošního roku, jeho trestná činnost ohrožuje důvěru v řádný výkon advokacie tímto advokátem,“ napsala bez dalších podrobností.

Vyškrtnutí ze seznamu znamená, že dotyčný právník nesmí advokacii dále vykonávat. „S touto situací jsme počítali a kancelář je na ni připravena,“ sdělila na žádost o Michalovu reakci jeho kolegyně z MSB Legal Karolína Babáková.

Michalovo odsouzení se týká nemocničního zadávání právních služeb kanceláři Šachta & Partners. Dbalý a advokát Drahomír Šachta se přátelili a Homolka jeho kanceláři vyplatila v letech 2009 až 2011 celkem 24,6 milionu korun. Dbalý za to podle verdiktu přijal na úplatcích od společníka kanceláře Michala nejméně 2,3 milionu.

Michal od soudu letos v lednu odešel s dvouletou podmínkou a peněžitým trestem 2,4 milionu korun. Odvolací senát mu tehdy zmírnil původní čtyřleté vězení. Soudce Jiří Lněnička k tomu uvedl, že uložení nepodmíněného trestu „za takovou víceméně pošťáckou službu“ by bylo nepřiměřeně přísné. Státní zástupce pro Michala požadoval také pětiletý zákaz výkonu advokacie, soudce to ovšem odmítl s tím, že Michal při předávání úplatků nevykonával činnost advokáta. Muž vinu popírá a podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Michal je nepravomocně odsouzený ještě v kauze krácení daní při prodeji pozemků, a to k pěti letům vězení a třímilionovému peněžitému trestu. Justice ho pravomocně osvobodila v případu tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical i v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy BIS, nepravomocně také v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Advokáta, který je v souvislosti s výkonem advokacie pravomocně odsouzený za úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu vězení, vyškrtne ČAK ze seznamu advokátů podle zákona o advokacii vždy. Vzhledem k tomu, že Michalův trest za podplácení je podmíněný, muselo o vyškrtnutí rozhodovat představenstvo komory. V obdobných případech zkoumá zejména to, jak je spáchaná činnost závažná a jestli – a jak úzce – souvisí s výkonem advokacie.

(čtk)