Výroba palivových souborů pro jaderné elektrárny v ruském podniku Tvel. Zdroj: fotobanka koncernu Rosatom

Mají palivo do Temelína dál dodávat Rusové? Na tom se neshodne ani blok Spolu

Necháme soutěži na dodavatele paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín volný průběh, nebo bychom měli podpořit jiného než ruského výrobce? To je otázka, na které se čeští politici neshodnou. Dokonce ani v rámci koalic, jež se vytvořily před říjnovými volbami do poslanecké sněmovny. Zatímco TOP 09 by si přála změnu dodavatele, ODS nemá s ruským Tvelem zásadní problém.

Nevidím naléhavý důvod teď vyřadit ze soutěže pro palivo v Temelíně ruský Tvel, uvedl na dotaz Ekonomického deníku odborný mluvčí ODS pro energetiku a europoslanec Alexandr Vondra. „Tvel je spolehlivým a provozně ověřeným dodavatelem pro Dukovany i Temelín mnoho let. Česká republika má nyní zásoby palivových článků pro Temelín minimálně na dva roky, takže je tu dostatečně dlouhá doba reagovat na případné další problémy ve vztahu s Ruskem,“ odpověděl Vondra.

Jenže, jak se zdá, další člen koalice Spolu má na věc odlišný názor. „TOP 09 dlouhodobě považuje spolupráci s Ruskem v oblasti jaderné energetiky za bezpečnostní riziko. Aktuální situace vyšetřování případu Vrbětice, tyto obavy bohužel potvrzuje. Tedy pro nás platí, že naše jaderná energetika by se zcela určitě v nových kontraktech na palivové články pro budoucí období neměla spoléhat na dodavatele z Ruska,“ zdůraznil Tomáš Tesař, který má v TOP 09 na starosti oblast energetiky.

KDU-ČSL má v tomto případě názorově blíže k ODS. „Pokud je ruské palivo kvalitní a je pro naše elektrárny vyhovující, nevidím důvod, proč to měnit. Odborníci, kteří ho vybírají, a i ti, kteří s ním pracují, musí nejlépe vědět, co je dobré. Samozřejmě je vždy rozumné mít v záloze další zdroje, které lze v případě výpadku či zhoršení kvality využít,“ komentoval věc předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ruského dodavatele by chtěl vyměnit také předseda programové komise STAN pro průmysl, energetiku, vědu a výzkum Miroslav Nič. „STAN jednoznačně podporuje diverzifikaci zdrojů, a proto považujeme za důležité, aby ČEZ nebyl závislý na jednom dodavateli a byl schopen v případě potřeby změnit libovolného dodavatele,“ uvedl Miroslav Nič. Dodává, že vláda by se měla řídit doporučením BIS a dalších státních institucí, zabývajících se bezpečností státu. Pokud vyhodnotí Tvel jako bezpečnostní riziko, bude STAN prosazovat jeho vyloučení ze soutěže. Oslovený zástupce Pirátské strany na zaslané dotazy neodpověděl.

Diverzifikaci dodávek považuje za důležitou také poslanec Petr Dolínek (ČSSD). „Podle společnosti ČEZ ruský dodavatel vždy stoprocentně plnil své závazky. Nicméně vzhledem k situaci je nezbytné zvážit všechna rizika a především možnosti jejich minimalizace. Úkolem odborníků je nyní zjistit, zda je možné odebírat jaderné palivo do našich elektráren od více dodavatelů a za jakých podmínek,“ říká Petr Dolínek.

Manipulace s palivovým souborem řady TVSA-T ve skladu čerstvého paliva JETE. Zdroj: Česká nukleární společnost

Asi už je pozdě na zásah

Podle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu, které vede zástupce vládního hnutí ANO Karel Havlíček, není důvod do probíhající soutěže zasahovat. „Od roku 2024 bude mít jaderná elektrárna Temelín zajištěnu dodávku paliva od dodavatele, který vzejde z právě probíhajícího výběrového řízení. Postavení dlouhodobé smlouvy na možnosti přejít na jiného dodavatele v případě výpadku dodávky, aniž by to znamenalo přerušení nebo omezení provozu elektrárny, považuje MPO za správné řešení,“ uvedlo ministerstvo.

Otázkou je, jak může případná změna vlády zasáhnout do soutěže, která už je v hodně pokročilé fázi. „Výběrové řízení aktuálně probíhá i přes komplikace ohledně pandemie Covid-19 a nemožnost přímých jednání. Finální nabídky a ukončení předpokládáme do konce roku,“ uvedl již dříve tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O miliardovou zakázku soupeří ruský Tvel a americký Westinghouse, který palivo pro evropský trh vyrábí ve švédském závodě.

Soutěž se týká výhradně jaderné elektrárny Temelín. Starší Jaderná elektrárna Dukovany má kontrakt se společností Tvel až do roku 2028. Konkurenční výrobci, tedy Westinghouse či Framatome, se zatím do produkce palivových souborů pro reaktory VVER-440 nepustili. Energetickou bezpečnost zajišťují vysoké zásoby paliva, které vystačí na tři až čtyři roky provozu dukovanských bloků.

David Tramba, Ekonomický deník