Podle Nejvyššího soudu nese ve smyslu § 2910 o. z. občanskoprávní odpovědnost za výroky v článku uvedené jejich autor Foto: Pxhere

Slovenský parlament zařadil šikanu přes internet mezi trestné činy

Slovensko zařadilo obtěžování prostřednictvím internetu mezi trestné činy, za které bude pachatelům v případě odsouzení hrozit vězení až na několika let. Změnou trestního zákona o tom dnes rozhodl parlament. Potřebu schválení normy poslanci zdůvodnili tím, že zvláště během epidemie nemoci covid-19 v souvislosti s přesunem aktivit lidí do digitálního prostoru se problémem stala kybernetická šikana.

Nový trestný čin nebezpečného elektronického obtěžování zahrne případy dlouhodobého obtěžování či zastrašování prostřednictvím internetu a také zveřejňování fotek, videí či zvukových nahrávek osobní povahy, byť byly získány se souhlasem dotčené osoby, jejichž zveřejnění zároveň může jiného poškodit. Po podpisu zákona prezidentkou se od letošního července stane trestným i to, když bude pachatel na internetu neoprávněně vystupovat ve jménu poškozeného.

Za zmíněné nekalé jednání bude obecně hrozit až tříleté vězení. Ukládání přísnějších trestů předpokládá schválená předloha pro případ, že obětí se stanou například děti či viník byl za šikanu přes internet již odsouzen.

Návrh novely trestního zákona při hlasování podpořili poslanci vládní koalice i část opozice a nezařazených zákonodárců.

Podle dřívějšího průzkumu zhruba šest procent mladých lidí uvedlo, že zaznamenalo šikanu přes internet. Podle poslanců se případy kybernetického obtěžování týkají i dospělých. V praxi se podle zákonodárců projevují například ve vytváření internetových stránek s fotkami oběti, zveřejňování intimních fotek, natáčení a zveřejňování zesměšňujících a urážlivých videí, falšování či ukradení identity oběti nebo šíření osobních informací a klepů.

(čtk)