Soudkyně měla řídit opilá, vezla dvě malé děti Reprofoto: Tv Nova

Trest za jízdu pod vlivem alkoholu pro ústeckou soudkyni byl podle odvolacího senátu příliš přísný

Za řízení pod vlivem alkoholu dnes pražský městský soud snížil ústecké soudkyni Markétě Lehké desetiměsíční podmíněný trest na čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou 18 měsíců. Na rok a půl místo dvou let jí také zakázal řízení všech motorových vozidel, Lehká navíc musí zaplatit peněžitý trest 100.000 korun. Dnešní rozhodnutí je pravomocné. Lehká vinu odmítá. Za ohrožení pod vlivem návykové látky jí hrozilo až roční vězení.

„Trest jsme shledali jako nepřiměřeně přísný, proto jsme jej zmírnili,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Vladana Woratschová. Doplnila, že odvolací soud přihlédl k tomu, že Lehká byla jako soudkyně i jako člověk velmi dobře hodnocena a nikdy dříve nebyla trestaná.

Obžaloba tvrdila, že hlídka Lehkou zastavila v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu v Mostě. Při dechové zkoušce ženě policisté naměřili 1,8 promile alkoholu v 17:28. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho jednoznačně odmítla.

U mosteckého soudu obžalovaná v minulosti uvedla, že si kvůli kašli vzala bromhexin a následně si stříkla stopangin. Znalec obžaloby však zcela vyloučil, že by naměřené hodnoty byly způsobeny uvedenými léky. Znalkyně obhajoby řekla, že při dechové zkoušce nebyly splněny všechny podmínky nutné pro její správné provedení. Soud v Mostě proto nechal vypracovat revizní znalecký posudek. Z něj podle soudu vyplynulo, že naměřené hodnoty neodpovídají uváděné aplikaci léků v době před dechovými zkouškami.

Obhájce Lehké dnes v odvolání zopakoval, že dechová zkouška byla podle jeho názoru provedená nesprávně. Řízení u mosteckého soudu podle něj navíc bylo nekorektní. Právník také upozornil, že Lehká jako dlouholetá soudkyně správního úseku ví, že nejjednodušší by bylo odmítnout dechovou zkoušku úplně a vystavit se maximálně administrativnímu potrestání, pokutě a zákazu řízení. „Pokud dýchala, tak dýchala v dobré víře, že nepožila alkoholický nápoj nebo alkohol takovým způsobem, že by byl v krvi,“ řekl obhájce.

Lehká dnes řekla, že je jí celé záležitosti líto a nikomu by nepřála, aby se dostal do stejné situace. „Jsem připravená přijmout odpovědnost za skutek, který jsem spáchala, ale ne za ten, který jsem nespáchala,“ dodala Lehká.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Lehkou už dřív dočasně zbavila funkce a podala na ni kárnou žalobu. Pravomocným odsouzením za úmyslný trestný čin pozbyde Lehká funkce definitivně.

Woratschová dnes podotkla, že pokud by Lehká k činu přistupovala jiným způsobem a například složila peníze na pomoc obětem trestné činnosti, mohla být věc řešena tzv. odklonem. Odklon je takové vyřízení případu, kdy se zpravidla neuplatní soudní projednání trestní věci. Jde například o podmíněné zastavení trestního stíhání.

Odvolání Lehké měl původně řešit ústecký krajský soud, jehož byla Lehká místopředsedkyní. Vrchní soud v Praze proto v dubnu rozhodl, že se jím má zabývat právě Městský soud v Praze.

(čtk)