Lyžařská lanovka Foto: Pixabay

ÚS zastavil řízení o senátorském návrhu na zrušení zákazu vleků a lanovek

Ústavní soud (ÚS) zastavil řízení o návrhu skupiny senátorů, kteří v lednu zpochybnili zákaz provozu vleků a lanových drah kvůli šíření koronaviru. Jak vláda postupně upravovala svá opatření a zákazy, senátoři také aktualizovali svůj návrh, nakonec však omezení pozbylo platnosti dřív, než soud stihl jejich argumenty věcně projednat. Soudu tak nezbylo, než řízení zastavit, usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Část návrhu, která směřovala proti vyhlášení nouzového stavu, soud odmítl pro nepříslušnost. Už dříve konstatoval, že samotné vyhlášení nouzového stavu, které neobsahuje konkrétní opatření, je primárně „aktem vládnutí politické povahy“, soud jej tak přezkoumávat nemůže.

Senátoři byli v lednu přesvědčeni o tom, že vleky a lanovky při rozumně nastavených podmínkách nejsou epidemickou hrozbou, naopak pohyb na čerstvém vzduchu může lidem zdravotě prospět. Pod návrh se podepsalo 19 senátorů. Skiareály mohly v zimní sezoně fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem.

Časté změny vládních opatření v minulých měsících limitovaly možnosti jejich soudního přezkoumávání. Situace se nezměnila ani poté, co je většina opatření založena na pandemickém zákoně a zabývá se jimi Nejvyšší správní soud (NSS). V pátečním rozhodnutí NSS zkritizoval ministerstvo zdravotnictví za to, že opatření vydává v týdenních intervalech a dostatečně nezohledňuje dřívější připomínky soudu.

„Tento způsob vydávání mimořádných opatření eliminuje účinnost soudního přezkumu. Možnosti soudní ochrany poskytované Nejvyšším správním soudem již naráží na své limity,“ stálo v odůvodnění. Konkrétně NSS zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví zakazující přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích zařízení, hernách a kasinech. Opatření ale platilo jen do neděle, v době rozhodování soudu už bylo připravené nové opatření s účinností od pondělka.

(čtk)