Zásah soudu je časově odložený o sedm dní Foto: Pxhere

Výzvy zástupců asociací ke zvyšování cen mohou být podle ÚOHS protisoutěžní

Výzvy zástupců asociací či svazů ke zvyšování cen zboží a služeb po znovuotevření provozoven v rámci rozvolňování po koronavirové epidemii mohou být podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Mlsny protisoutěžní. Případné úpravy cen musí být výsledkem individuální tržní strategie podnikatele, nikoliv vzájemných dohod, ať už v rámci asociace či mimo ni. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Pokud se ceny zvýší na základě jednání ve vzájemné shodě mezi členy sdružení, byla by to zakázaná dohoda o cenách. „Soutěžitelé musí svou tržní strategii stanovovat individuálně, bez spolupráce se svými konkurenty. Ani o přesná čísla opřený komentář zástupců asociací k růstu nákladů by neměl automaticky znamenat odpovídající růst cen na pultech. Každý podnikatel má plné právo se samostatně rozhodnout o tom, zda zvýšení nákladů ponese sám a pokusí se tak například zvýšit objem produkce díky výhodnějším cenám pro své odběratele, kteří k němu přejdou od konkurence,“ uvedl Švanda.

Právě sdružení a asociace jsou místem, kde se podnikatelé mohou, mnohdy neúmyslně, dopustit sjednání kartelové dohody. „Chápu, že postcovidová doba je obtížná, že řada podnikatelů utrpěla značné ztráty a těší se na úplné otevření ekonomiky. Je však nepřípustné, aby soutěžitelé zneužívali situace, navzájem se domlouvali na navýšení cen a snažili se na základě společné dohody zmírnit své ztráty na úkor spotřebitelů,“ sdělil Mlsna.

Za zakázanou dohodu o cenách hrozí sdružení vysoké pokuty, které jsou založeny na obratech všech členů daného sdružení. Švanda dodal, že impulsem k dohodám mezi konkurenty nemá být ani prohlášení ekonomů a analytiků o předpokládaném růstu cen.

(čtk)