Pohraniční stráž na hermeticky uzavřených hranicích před rokem 1989. Na „čáře" umírali lidé. Ilustrační snímek Foto: Pixabay

Soud začal projednávat obžalobu příslušníka NCOZ z vyzrazení informací

Pražský městský soud se dnes začal zabývat případem příslušníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Aleše Kvapila, který podle obžaloby vyzradil neveřejné a utajované informace osobě mimo bezpečnostní sbory. Kvapil v části obžaloby vinu odmítl, zbylé jednání podle jeho názoru nenaplňuje podstatu trestného činu. K obžalobě se podrobně vyjádří až ve středu, kdy se ale hlavní líčení uskuteční bez účasti veřejnosti.

K prvnímu skutku, který obžaloba popisuje, došlo podle spisu na podzim roku 2014. Státní zástupce Martin Bílý tvrdí, že Kvapil, který v té době působil u již zaniklého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), předal jinému člověku na flash disku složku obsahující neveřejné policejní informace o motorkářském klubu Hells Angels, se kterým tento člověk udržoval kontakty.

Ve druhém bodu obžaloby pak Kvapil podle žalobce na jaře roku 2015 podle spisu neoprávněně sdělil stejnému člověku neveřejné a utajované informace, ačkoli věděl, že nemá oprávnění se s utajenými informacemi seznamovat.

V první části obžaloby dnes Kvapil obžalobu odmítl. „Necítím se vinen ze spáchání tohoto skutku. U bodu dva nerozporuji to, že k něčemu takovému došlo, ale podle mého názoru to nenaplnilo podstatu trestného činu,“ řekl před soudem bez dalších podrobností.

Předseda trestního senátu Tome Frankič avizoval, že soud bude o druhém bodu obžaloby, který se týká utajovaných informací, jednat ve středu. Z hlavního líčení bude vyloučena veřejnost. Ve středu soud podrobně vyslechne Kvapila i některé svědky. Za zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a ohrožení utajované informace hrozí Kvapilovi až osmileté vězení.

(čtk)