Piráti jdou do voleb společně se Starosty Foto: Česká pirátská strana

Zřídíme radu pro soudnictví a zjednodušíme soustavu, slibují STAN a Piráti

Koalice Pirátů se Starosty a nezávislými chce oprášit myšlenku zřízení soudcovské samosprávy. „Ctíme nezávislost soudů. Zřídíme radu pro soudnictví a zjednodušíme soudní soustavu,“ slibují ve svém programu. Myšlenka zřízení Nejvyšší rady soudnictví, kterou prosazuje část justice, přitom léta narážela na odpor politické reprezentace.

Téma spravedlnosti a justice mají spravovat šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, senátor STAN Zdeněk Hraba a europoslanec Starostů Stanislav Polčák. 

K soudcovské samosprávě se stavěl velmi vlažně například exministr spravedlnosti Robert Pelikán. On, ale i další politici často připomínali příklad Slovenska, kde projekt Nejvyšší soudcovské rady skončil tak, že se před více než deseti lety moc koncentrovala do rukou jednoho muže, někdejšího předsedy Nejvyššího soudu Štefana Harabina. „Vzala se jako nějaká mantra Nejvyšší soudcovská rada, že je potřeba, že jí musíme mít. Ale já jsem nikde moc nezaznamenal, co by se od ní očekávalo, co by měla dělat. Někdo říká, že to má být orgán soudcovské samosprávy, pak to ale trošku ve mně vyvolává obavu toho, aby se soudcovský model nezakonzervoval sám v sobě. Podle mě to teď není na pořadu dne,“ uvedl například v minulosti další bývalý šéf resortu spravedlnosti Jan Kněžínek.

Do sta dnů po volbách slibuje koalice Pirátů a Starostů předložit změnu trestního řádu tak, aby bylo urychleno vyšetřování korupce, či zákon o státním zastupitelství, který by zajistil jeho nezávislost. Balíček protikorupčních opatření lídři volební koalice představili před restaurací Rio’s na pražském Vyšehradě ve čtvrtek.

Piráti se Starosty také slibují, že budou spolupracovat se státními zástupci při prevenci v oblasti hospodářské kriminality. Pro vedoucí státní zástupce chtějí zavést funkční období a výběrová řízení. Ostatně právě to Česku dlouhodobě jako nedostatek vyčítá skupina GRECO.

Koalice svůj program pro spravedlnost staví také na další regulaci exekutorů. Zavést chce teritorialitu neboli krajskou příslušnost exekutorů, snazší insolvence a lepší regulaci půjček. „Zastavíme 200 000 nezákonných exekucí. Chceme navrátit lidi v exekucích zpátky do běžného života a legální ekonomiky. Pro každého člověka musí být výhodnější oficiálně pracovat, než brát zakázky načerno kvůli obavám ze zabavení příjmu. Nikomu nesmí být zabavovány finance na zajištění základních životních potřeb,“ proklamují politici.

Sňatky pro osoby stejného pohlaví

Omezit také chtějí příležitosti pro korupci v územním plánování, veřejných zakázkách, fungování úřadů a v lobbingu. „Ochráníme oznamovatele korupce. Realizujeme doporučení protikorupční skupiny Rady Evropy GRECO. Zavedeme skutečnou vymahatelnost omezení plynoucích pro politiky ze zákona o střetu zájmů,“ stojí v programu. Zákony o regulaci lobbingu a ochraně oznamovatelů už přitom předložila současná vláda a to z části jako dědictví předchozího kabinetu.  

V kapitole o spravedlnosti také koalice apeluje na rovnoprávnost občanů. „Podpoříme opatření ke snížení bezdůvodných rozdílů v příjmech mužů a žen. Podpoříme rovnoprávné sňatky pro osoby stejného pohlaví,“ slibují Piráti se Starosty.

V plánu mají také zavedení elektronického soudního spisu. „Usnadníme veřejnosti přístup k datům o justici. Zavedeme elektronický soudní spis s nahlížením na dálku a standardy kvality, občané tak budou moci nahlížet do spisů z domova, jednání se zrychlí a ušetří se peníze za poštu,“ stojí v programu.

Usilovat koalice slibuje také o nižší recidivu pachatelů trestné činnosti a náklady vězeňství. „Základem bude spravedlivější nastavení druhu i délky trestů a větší důraz na přípravu vězňů na plnohodnotný a řádný život po opuštění věznice,“ uvádí politici.

Koalice tento týden představila 43 adeptů do vlády v případě volebního úspěchu. Patří k nim například předseda STAN Vít Rakušan či poslanec Pirátů Lukáš Kolařík na ministerstvo vnitra, náměstek hejtmanky Středočeského kraje Věslav Michalik a senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) na ministerstvo financí. Pro většinu resortů stranické orgány Pirátů a STAN a dnes ráno koaliční rada posvětila několik jmen, ministerstvo obrany nicméně reprezentuje pouze šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Eva Paseková