Rejstřík trestů vznikl jako samostatný subjekt na základě zákona z roku 1994 Foto: Pixabay

Na desátý titul Podnikový právník lze nominovat do středy

Do středy 21. července 2021 může veřejnost nominovat kandidáty na titul Podnikový právník. Ocenění je rozděleno do šesti kategorií. Udělovat se bude 30. září 2021 na Občanské plovárně v Praze. Nominace se odehrávají on-line a stále probíhají.

Nominovat lze v kategoriích občanské právo, pracovní právo, veřejné zakázky a hospodářská soutěž, podniková a právní kancelář, inovativní právní řešení a perspektiva 2021.

Definitivní termín oznámilo vedení Unie podnikových právníků ČR. Slavnostní večer se odehraje v historických prostorách Občanské plovárny v Praze, dodává Unie. Akce Podnikový právník se koná letos podesáté.

„Záměr je však stále tentýž jako na začátku – vyzdvihnout mimořádné počiny a ukázat, že podnikoví právníci v žádném případě nejsou jen rutinéři nezajímavých úkonů,“ uvedla k tomu viceprezidentka Unie podnikových právníků Jitka Hlaváčková, která vznik ocenění v roce 2012 iniciovala.

Ocenění se bude předávat v šesti kategoriích. Nominovat kandidáty může veřejnost do 21. července prostřednictvím online formuláře.

Podle člena Rady Unie Miroslava Mrázka je ke každé nominaci nutné uvést i odůvodnění, proč je daná osoba navrhována k ocenění.

Unie podnikových právníků ČR existuje od roku 1990 a nahrazuje profesní komoru podnikových právníků. Před třiceti lety, kdy se ustavovaly profesní právnické skupiny, Unie soupeřila s Komorou komerčních právníků a Českou advokátní komorou. Od roku 1999 je samostatná Unie podnikových právníků ČR členem Evropské unie podnikových právníků.

Komory jsou pro ostatní právníky uzavřené

V roce 2019 měla Unie podnikových právníků 432 členů a 56 kolektivních členů. Mezi kolektivními členy jsou největší a zejména nadnárodní korporace podnikající v České republice, ale také například univerzita, nebo české dráhy.

„Pokud se právník po promoci rozhodne pro dráhu podnikového právníka, může být jedním z negativ tohoto kroku určitá ztráta kontaktu s kolegy z ,branže´. Advokáti (advokátní koncipienti), notáři a soudci mají možnost vzájemného setkávání se v rámci svých profesních komor, jejichž členy se stanou,“ uvádí člen výkonného výboru Pavel Hellebrand.

Tyto komory jsou podle Pavla Hellebranda pro ostatní právníky uzavřené. „Zejména pro podnikového právníka je skoro nemožné být v pravidelném kontaktu s těmito sdruženími a účastnit se jejich setkávání. Tendence k vytvoření alternativy k profesním komorám ostatních právnických profesí je proto logickým krokem podnikových (in-house) právníků,“ vysvětluje Hellebrand.

Podle něj se podnikový právník musí více zabývat provozními záležitostmi podniku a zprostředkovávat právní vazbu mezi podnikem, soudy, státními orgány, ale také smluvními partnery zaměstnavatele.

Unie podnikový právníků si na konci června zvolila výkonný výbor, kterému předsedá prezidentka Marie Brejchová.

Irena Válová