Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Foto: Veřejná žaloba

Stříž bude podporovat dohody o trestu, nejvýhodnější musí být první nabídka

Dohody o vině a trestu jsou podle nového nejvyššího žalobce Igora Stříže efektivním nástrojem, jak zrychlit trestní řízení. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) je proto bude podporovat i pod jeho vedením. Je však podle něj důležité, aby dohoda byla uzavírána na samém počátku trestního řízení – kvůli maximální úspoře času a prostředků. Hodlá se také zajímat o časový průběh rozhodování státního zástupce o kauze Čapí hnízdo, v níž policie stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl to dnes v České televizi. Od pražského městského státního zastupitelství, které se věcí zabývá, by se chtěl dozvědět přibližný termín, dokdy o kauze rozhodne, uvedl Stříž. 

„Pachatelé by si měli uvědomit, že první nabídka bude ta nejlepší. Státní zástupce by už nikdy neměl přistoupit na lepší podmínky, než je ochoten pachateli nabídnout na samém počátku trestního řízení,“ řekl dnes Stříž v rozhovoru s ČTK.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze od loňska nově uzavřít u všech trestných činů, včetně zvlášť závažných zločinů. Z dohod uzavíraných v posledním čtvrtletí loňského roku v oblasti zvlášť závažné kriminality se jich nejvíce týkalo drogových deliktů, následovaly loupeže, zneužití pravomoci a další trestné činy. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených.

Po novele lze dohodu o vině a trestu uzavřít i po zahájení hlavního líčení. „Ale dohoda o vině a trestu by měla být uzavírána na samém počátku vyšetřování, aby ušetřila čas, prostředky,“ zdůraznil Stříž. Dohody označil za pragmatický „obchod“ za dozoru nezávislého soudu, který uleví orgánům činným v trestním řízení. Obžalovaný může dostat shovívavější trest, justice si zase ušetří dlouhé dokazování.

Stejně jako Zeman chce Stříž také podporovat peněžité tresty jako alternativu k podmíněným i nepodmíněným trestům odnětí svobody. Je však podle něj zapotřebí řešit problém s jejich nedobytností u některých skupin odsouzených.

Verbální trestné činy, například nenávistné útoky na sociálních sítích, by se podle nového nejvyššího státního zástupce neměly postihovat nepodmíněnými tresty vězení. Trestným činům z nenávisti chce Stříž přesto věnovat velkou pozornost, stejně jako jeho předchůdce Pavel Zeman. Jde o hodně opomíjenou, a přitom velmi nebezpečnou trestnou činnost, řekl dnes Stříž

Nejvyšší státní zastupitelství bude i pod Střížovým vedením narážet na kapacitní limity svého sídla v Jezuitské ulici v Brně. „Budova je malá, není vyhovující. Nijak zvlášť si nestěžujeme. Že by se tady nedalo pracovat, to říct nemohu. Ale v části objektu jsme jako nájemce, nemůžeme provádět větší investice ve stylu centrální klimatizace,“ popsal Stříž. Státní zastupitelství by podle něj uvítalo novou budovu, nedělá si však iluze, že by se na ni v blízké budoucnosti našly peníze. V minulosti se hovořilo o společném sídle žalobců a Nejvyššího soudu, teď ale nic konkrétního není „na stole“.

Stříž chce, aby jeho úřad působil otevřeně. Je ochoten bavit se v obecné rovině o problematice státního zastupitelství a justice s kýmkoliv, kdo se pohybuje v oblasti legislativy nebo ústavního pořádku. Výjimkou není prezident Miloš Zeman, který Střížova předchůdce Pavla Zemana přestal zvát na Pražský hrad na oslavy 28. října. Reagoval tak na to, že se nejvyšší žalobce odmítl s prezidentem sejít v době, kdy se jeho úřad zabýval kauzou Lesní správy Lány spadající pod prezidentskou kancelář.

Stříž se dialogu s prezidentem nebrání, pokud se ponese v obecné rovině. „Kdybych dostal pozvánku, obzvláště na nějakou ceremoniální událost, jistě bych neodmítl,“ řekl ČTK.

(čtk)