Náměstkyně Klára Cetlová, Ředitel odboru dohledu Jan Převrátil a ministryně spravedlnosti Marie Benešová na tiskové konferenci Foto: Eva Paseková

Budoucnost justice? Soudců bude méně, posílíme počet asistentů a dalšího personálu, říká Benešová

Letos ještě proběhne jedna jmenovací etapa nových soudců a to zejména kvůli přetíženosti správních úseků. Do budoucna se ale počat soudců bude dále snižovat a dojde k přesunu soudců z trestních úseků na úseky civilní a správní. „Soudce je univerzální a musí být připraven na to, že změní svůj repertoár,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová při představování Výroční statistické zprávy tuzemské justice.

Benešová uvedla, že plat soudců je nesrovnatelný s platem asistentů a dalšího pomocného personálu. „Soudci fungují tam, kde musí do jednačky. Posílení pomocného personálu, to je budoucnost,“ uvedla ministryně s tím, že v současné době o změnách jedná s předsedy krajských soudů. „Samozřejmě se tomu zuřivě brání, to je logické. Ale myslím, že někteří už chápou, že je to neudržitelná situace. Není možné, aby na okresním soudu, kde klesá trestní agenda, bylo na tomto úseku třeba sedm soudců,“ dodala Benešová. Ta zdůraznila, že zatímco trestná činnost klesá, tak například správní soudnictví je stále velmi přetížené a změny v počtu soudců na jednotlivých úsecích jsou tak podle ní nutné.

Podle náměstkyně sekce dohledu a justice Kláry Cetlové o změnách jedná systemizační komise na základě statistických dat a přesuny se budou dít zejména v rámci nově nastupujících soudců. Označila to za „cestu, která není pro soudce tak bolestivá“.
Podle Benešové ale existují soudci, kteří o přesun na jinou agendu stojí, protože chtějí profesní změnu. Snažíme se s nimi dohodnout, musí se nastolit rozum. Udělali jsme posun, už chápou tíživost situace. Samozřejmě, justice je konzervativní a trvá dlouho, než kormidlem otočíte,“ dodala.

Ministryně také uvedla, že je připravena respektovat výsledek výběrového řízení a na nového předsedu Krajského soudu v Brně navrhnout vítěze Milana Čečotku.

Benešová loni avizovala, že počet soudců klesne. Předsedové krajských soudů pak přišli v prosinci s uceleným návrhem změn způsobu výpočtu počtu soudců, který by odpovídal podle nich realitě a náročnosti jednotlivých agend. To resort odmítl a dále s předsedy jedná.

Eva Paseková