Příslušníci NCOZ Ilustrační foto: NCOZ

NCOZ v srpnu chystá organizační změny v sekci organizovaného zločinu

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) chystá v srpnu změny v organizační struktuře. Sekce organizovaného zločinu se přemění na sekci zločineckých struktur a odbor násilí této sekce se pak změní na odbor českých zločineckých struktur. Uvedl to ředitel centrály Jiří Mazánek. Centrála vznikla před pěti lety v srpnu 2016.

„Můžeme sdělit, že od 1. srpna 2021 proběhnou organizační změny v rámci sekce organizovaného zločinu NCOZ, které by měly lépe a pružněji reagovat na vývoj trestné činnosti v této oblasti,“ řekl ČTK Mazánek. Podrobněji se k chystaným změnám zatím vyjádřit nechtěl.

Útvar loni zahájil 89 nových trestních stíhání, což je o 21 více než předloni. Obžalob ale navrhl méně, konkrétně 65 oproti předloňským 91 návrhům. V trestním řízení centrála zajistila majetek za 3,53 miliardy korun, což bylo o 1,5 miliardy korun více než v roce 2019. Podle Mazánka nyní centrála zpracovává zhruba 280 případů.

Podle výroční zprávy NCOZ loni vzrostl například počet investičních podvodů, přibylo i kybernetických útoků, a to téměř o čtvrtinu. Na nárůst centrála podle Mazánka reaguje zejména vyprofilováním a zúžením činnosti sekce kybernetické kriminality, posiluje také softwarové i hardwarové vybavení svých specialistů. „K efektivnější činnosti sekce kybernetické kriminality NCOZ podle mého názoru rovněž přispěl fakt, že metodika ostatní kriminality páchané na internetu přešla z našeho útvaru na Úřad služby kriminální policie a vyšetřování, čímž rovněž došlo k určitému odbřemenění útvaru,“ doplnil ředitel.

Centrála vznikla po policejní reorganizaci v roce 2016 sloučením protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Mazánek se jejím ředitelem stal v srpnu 2018. Vznik NCOZ vyvolal na přelomu jara a léta 2016 vážnou roztržku uvnitř tehdejší vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO. Vznik centrály vyvolal i několik odchodů policistů.

Mezi nejhlasitější kritiky patřil šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který od policie odešel a později pracoval tři roky jako náměstek generálního ředitele celní správy pro oblast pátrání. Nyní Šlachta kandiduje do Sněmovny s hnutím Přísaha.

Sloučení útvarů Mazánek po pěti letech hodnotit nechtěl. „Shrnul bych to slovy, že NCOZ existuje již 5 let a plnohodnotně se věnuje odhalování a vyšetřování nejzávažnější trestné činnosti,“ dodal ředitel.

(čtk)