Slovinští soudci už ve čtvrtek na hodinu přerušili práci Foto: PxHere

Zlínský soud přijal prohlášení viny dvou lidí v kauze ovlivňování soudů

Trestní senát zlínské pobočky brněnského krajského soudu dnes přijal prohlášení viny osmačtyřicetiletého Patrika Kalouse a čtyřiapadesátiletého Stanislava Netopila. Podle obžaloby se snažili v letech 2018 a 2020 za úplatek ovlivnit rozhodování krajského a vrchního soudu, za což požadovali 25 milionů korun. Za podvod jim hrozí pět až deset let vězení. Třetí obžalovaný, kterým je třiačtyřicetiletý Vojtěch Novák, vinu popírá.

Podle žalobce Petra Bejšovského jednali Kalous, Novák a Netopil ve snaze se obohatit, ale ve skutečnosti neměli možnost rozhodování soudů ovlivnit. V součtu podle obžaloby požadovali 25 milionů, byla jim vyplacena částka deset milionů, kterou použili pro vlastní potřebu. Jelikož soud Kalousovo a Netopilovo prohlášení viny přijal, ve vztahu k nim nebude v hlavním líčení provádět dokazování. To dnes pokračovalo ve vztahu k Novákovi, vypovídalo několik svědků.

Kauza souvisí s případem manželů Jaroslava a Jarmily Novotných, kterým krajský soud v minulosti nepravomocně uložil nepodmíněné tresty za únos a vydírání. Obžalovaní podle státního zástupce oslovili Novotného s nabídkou, že ovlivní v jejich prospěch prvoinstanční řízení vedené u zlínské pobočky brněnského krajského soudu i odvolací řízení u olomouckého vrchního soudu.

Novotný dnes ve své svědecké výpovědi potvrdil, že se s Kalousem ve věci několikrát sešel, věc ale předtím ohlásil policii. Mluvil také o schůzce s Kalousem a dalším mužem, podle něj Novákem, a to v lese u Zlína v červenci 2018. Při ní měl v límci od policie nainstalované nahrávací zařízení. „Komunikace se týkala toho, že je potřeba dát peníze, že lidé, kteří na tom pracují, na to čekají,“ řekl Novotný.

V první fázi šlo o deset milionů korun, za něž podle něj muži slíbili soudní případ ovlivnit. Uvedl také, že ještě před vynesením rozsudku v prosinci 2019, který byl u krajského soudu už druhým, se od Kalouse dozvěděl, že jemu i jeho ženě bude snížen původně uložený trest a dva spoluobžalovaní Slováci budou obžaloby zproštěni, což se pak skutečně stalo.

U soudu dnes svědčil i Karel Jarcovják, přísedící trestního senátu krajského soudu, který v případu Novotných rozhodoval. Připustil, že s Novákem, svým velmi vzdáleným příbuzným, se o případu před vynesením rozsudku několikrát bavil. „Myslím, že jsem mu řekl, že kauza je nestandardní, že se mi tam některé věci nezdají. Ale nikdy jsem nešel do nějakých podrobností. Myslím tím třeba údaje ze spisu nebo interní informace,“ řekl Jarcovják. Už dříve Novák uvedl, že se o případ zajímal na žádost svého kamaráda Kalouse, odmítl ale, že by jednal protiprávně.

Hlavní líčení soud odročil na 15. září.

(čtk)