Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se dnes ve Vídni pracovně setkala se spolkovou ministryní Rakouska pro EU a ústavu a ministryní spravedlnosti paní Karoline Edstadler Foto: Ministerstvo spravedlnosti

České předsednictví se zaměří na revizi směrnice o trestněprávní ochraně životního prostředí

Česká republika měla možnost v Rakousku představit hlavní priority ČR pro období našeho předsednictví v Radě EU, které se týkají oblasti justice. Zástupci ministerstva spravedlnosti chtěli získat podporu Rakouska u priorit i dalších aktivit našeho předsednictví. Českou justici o tom informoval mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová a její náměstci Jeroným Tejc, Tomáš Jan Podivínský a Michal Franěk jednali 23. a 24. září 2021 ve Vídni. První den se česká delegace setkala se spolkovou ministryní Rakouska pro EU a ústavu Karoline Edstadler.
Druhý den pak navštívili spolkové ministerstvo spravedlnosti vedené ministryní pro ústavní záležitosti, reformy, deregulaci a justici Rakouské republiky Almou Zadič. Hlavním tématem pracovních jednání bylo předsednictví ČR v EU a představení priorit v oblasti justice. Marie Benešová rovněž zavítala do školy českých krajanů Školského spolku Komenský.

Při pátečním jednání se spolkovou ministryní spravedlnosti Almou Zadič zaznělo, že Rakousko a Česká republika jsou sousední státy a naše národy k sobě měly vždy hodně blízko. „Covid-19 přerušil podobná osobní setkávání, ale na vztahy Česka a Rakouska to naštěstí vliv nemělo. Dovolím si tvrdit, že naše bilaterální vztahy jsou na velmi výborné úrovni,“ uvedla Marie Benešová.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová česky pozdravila studenty, aby procvičili jeden ze sedmi jazyků, které se zde vyučují Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Její slova potvrdila i spolková ministryně Alma Zadić: „Od členů svého týmu vím, ze spolupráce v oblasti justice funguje na všech úrovních i v oblasti diplomatické. Jsem ráda, že jsme dnes mohli probrat otázky českého předsednictví. Mohu ČR ujistit, že například v otázce digitalizace justice budete mít naši velkou podporu.“

Předsednictví ČR v Radě EU začne v červenci příštího roku. Navazuje na předsednictví francouzské, proto velká část našich agend a priorit vychází z aktivit, které budou probíhat během francouzského předsednictví v prvním pololetí příštího roku.

Prioritou CZ PRES 2022 v oblasti spravedlnosti bude v otázkách civilního práva posílení principu subsidiarity a proporcionality v kontextu spolupráce se třetími státy a zejména přistoupení EU k Haagské úmluvě o uznávání a výkonu cizích rozhodnutí v občanských a obchodních věcech. Významnou agendou bude pro CZ PRES 2022 projednávání tří předpisů v rámci Balíčku digitální justiční spolupráce. V oblasti trestního práva se CZ PRES 2022 zaměří na revizi směrnice o trestněprávní ochraně životního prostředí.

Během jednání zavítali zástupci ministerstva do školy Školského spolku Komenský. Marie Benešová v pátek 24. září česky pozdravila studenty. Ti si tak mohli procvičit jeden ze sedmi jazyků, které se zde vyučují. Studenti ji na oplátku v češtině zazpívali. Školu financují Češi žijící ve Vídni. Studentům pak ministryně Benešová předala české knihy. I proto se ve Vídni mezi krajany říká, že kdo zde chce umět česky nebo se češtinu naučit, chodí do „Komenského“.

(čj)