Uber konkuruje standardním taxíkům Foto: Pixabay

Řidiči alternativní taxislužby Uber jsou podle nizozemského soudu zaměstnanci

Řidiči alternativní taxislužby Uber jsou zaměstnanci, nikoli nezávislí smluvní dodavatelé. Mají tak nárok na větší zaměstnanecká práva, rozhodl dnes nizozemský soud. Zároveň nařídil Uberu zaplatit pokutu 50.000 eur (zhruba 1,3 milionu Kč) za neplnění podmínek kolektivní smlouvy pro řidiče taxislužeb. Jeho verdikt je dalším vítězstvím odborů v boji za práva zaměstnanců ve sdílené ekonomice, uvedla agentura Reuters.

Soud v Amsterodamu dal za pravdu odborovému svazu FNV, podle kterého jsou řidiči Uberu v podstatě zaměstnanci taxislužby a měli by mít nárok na stejné mzdy a zaměstnanecké výhody jako jiní řidiči v odvětví. Společnost Uber uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. „To rozhodnutí nás zklamalo, protože víme, že valná většina řidičů chce zůstat nezávislá,“ dodal Uber. Řidiči se podle něj nechtějí vzdát možnosti samostatně rozhodovat o tom, kdy a kde budou pracovat.

Amsterodamský soud došel k závěru, že řidiči, kteří přepravují cestující s využitím aplikace Uber, podléhají kolektivní smlouvě pro taxislužby. „Právní vztah mezi Uberem a těmito řidiči splňuje všechny charakteristiky zaměstnanecké smlouvy,“ píše se v rozhodnutí soudu. Odborový svaz FNV soudní verdikt označil za „obrovské vítězství pro řidiče“, kteří tak podle něj získávají více peněz a zaměstnaneckých výhod, například v případě onemocnění. „Tento verdikt ukazuje to, co už léta říkáme. Uber je zaměstnavatel a řidiči jsou zaměstnanci, takže Uber musí dodržovat kolektivní dohodu pro taxislužby,“ uvedl.

V Amsterodamu s využitím aplikace Uber přepravuje cestující zhruba 4000 řidičů. „V důsledku soudního rozhodnutí se nyní řidiči Uberu automaticky stávají zaměstnanci Uberu. Získají tak vyšší mzdy a větší práva, například při propuštění či nemoci,“ uvedl jeden z představitelů FNV. Podle mluvčího Uberu ale verdikt zatím pro řidiče neznamená žádnou změnu, protože se proti němu firma odvolává.

Letos v březnu Uber přikročil k posílení práv svých více než 70.000 řidičů v Británii, kterým mimo jiné stanovil minimální mzdu. Reagoval tak na únorové rozhodnutí britského nejvyššího soudu, podle kterého řidičům Uberu přísluší zaměstnanecká práva.

Uber a podobné firmy čelí odporu tradičních provozovatelů taxislužeb a odborových organizací. Podle nich mají totiž nespravedlivou konkurenční výhodu, protože svým řidičům nemusejí zaručovat zaměstnanecká práva. Uber se musel kvůli protestům a řadě žalob z některých trhů stáhnout.

(čtk)