Exposlanec Pavel Severa Foto: Tiskový odbor KDU-ČSL

Soud otevřel případ znalce obžalovaného v kauze směnek expolitika Severy

Okresní soud v Olomouci dnes otevřel případ znalce v oboru psychiatrie Petra Ročka, který byl obviněn z křivé výpovědi a kvůli nepravdivému znaleckému posudku. Roček se přečinů údajně dopustil v případu směnek bývalého poslance a generálního sekretáře TOP09 Pavla Severy. Roček vinu popírá, soudkyně dnes hlavní líčení odročila na neurčito. Kauza směnek za víc než deset milionů korun, které Severovi podepsal dnes již zemřelý přítel, se táhla déle než šest let. Severa byl nakonec obžaloby zproštěn.

Obžaloba Severu vinila, že nechal podnikatele Zdeňka Švece, který měl kvůli nemoci a závislosti na alkoholu snížené až vymizelé rozpoznávací a ovládací schopnosti, podepsat čtyři směnky. Cenné papíry, jejichž uznání a proplacení se Severa domáhal, měly dokládat, že ještě jako politik a poslanec Švecovi půjčil peníze. Podle soudu se ale nepodařilo prokázat, že by směnky byly falešné a že by Severa zneužil Švecova špatného zdravotního stavu. Podnikatel také nikdy podpisy směnek nezpochybňoval. Podle soudu skutek nebyl trestným činem. Vrchní soud v Praze na začátku září Severu pravomocně osvobodil.

Vyplacení směnek se po úmrtí manžela bránila vdova Dagmar Švecová, právě ona najala Ročka. Jeho psychiatrický posudek se ale výrazně lišil od závěrů jiných soudních znalců. Severa proto podal trestní oznámení, policie začala poté Ročka stíhat kvůli přečinu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Při zpracování posudku ke zjištění duševního stavu Švece v době podpisu směnek Roček podle obžaloby nepostupoval způsobem, který je u znalce nezbytný. Dospěl tak nesprávným závěrům, což potvrdili autoři revizního posudku.

Roček dnes zopakoval, že Švec kvůli nadměrné konzumaci alkoholu trpěl na sklonku svého života třemi druhy demence. Pití alkoholu po předchozím několikaletém období abstinence podle Ročka nabralo u Švece opět na intenzitě v roce 2010 a vyústilo jeho smrtí v závěru roku 2013. Žalobce upozornil, že ani jedna lékařská zpráva o demenci nehovoří. Roček tvrdí, že diagnózu demence stanovil na základě informací od jeho manželky.

Severa u soudu řekl, že Švec byl jeho dlouholetý soused a přítel, který se potýkal s dluhy. Peníze mu Severa postupně půjčoval od roku 2001, vystaveno bylo 25 směnek. Po roce 2010 byly sloučeny do čtyř směnek. Švec byl podle Severy sezonním konzumentem alkoholu. „Mnozí z něho dělají trosku, ale když byl v práci, tak pracoval a věděl, co dělá,“ upozornil Severa. V posledních třech letech svého života Švec podle Severy absolvoval četné podpisy u notáře i pracovní schůzky, na kterých se choval standardně. Na sklonku života chtěl Švec rozprodat své firmy a stabilizovat dluhy, v plánu měl léčebný pobyt v zahraničí, dodal Severa.

Po Ročkovi požaduje Severa odškodné milion korun, protože kvůli svému předchozímu obvinění přišel o práci a utrpěl psychickou újmu. „Dopad byl nejen finanční, ale hlavně psychický. Spousta lidí se se mnou přestala stýkat,“ podotkl Severa, podle kterého trpěla celá jeho rodina.

(čtk)