Soud nejprve dočasně přiřkl péči ženiným rodičům, kteří její nový partnerský vztah odsuzovali Foto: Pixabay

Štrasburk odsoudil Polsko za diskriminaci lesbické matky, soud jí vyptával na sex s partnerkou

Polská matka, která byla zbavena péče o své děti, uspěla u Evropského soudu pro lidská práva (ECHR) s žalobou proti Varšavě. Polští soudci podle Štrasburku při rozhodování o svěření dětí do péče ženu diskriminovali kvůli jejímu vztahu s jinou ženou a porušili tím její právo na soukromý život. Polsko nyní musí ženě zaplatit odškodné 10.000 eur (253.000 korun). Rozsudek není pravomocný, všichni zúčastnění mají tři měsíce na odvolání.

„Sexuální orientace stěžovatelky a její vztah s jinou ženou byly trvale v centru jednání a to v každé fázi soudního řízení. Soud dospěl k závěru, že se stěžovatelkou bylo zacházeno jinak, než by bylo zacházeno s jiným rodičem, který si přeje mít své dítě ve výhradní péči. Tento rozdíl (v přístupu polského soudu) byl založen na sexuální orientaci (stěžovatelky), a proto představoval diskriminaci,“ uvedl ECHR.

Polka narozená v roce 1970 se vdala v roce 1993 a s manželem měli celkem čtyři děti. Když žena navázala lesbický vztah, její manžel v roce 2005 požádal o rozvod. Soud nejprve dočasně přiřkl péči ženiným rodičům, kteří její nový partnerský vztah odsuzovali. Po několika soudních přích skončily všechny čtyři děti v péči otce.

Podle soudu ve Štrasburku byla žena v Polsku u soudu vyslýchána ohledně svého sexuálního života s novou partnerkou. Ve prospěch stěžovatelky ve Štrasburku hlasovalo šest soudců ze sedmi, jeden byl proti.

(čtk)