Případ vyšetřují kriminalisté Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Inspekce začala stíhat policejního náměstka, který údajně řídil opilý

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začala trestní stíhání v kauze policejního funkcionáře, který údajně řídil pod vlivem alkoholu. Uvedla to mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Náměstka krajského ředitele středočeské policie Jana Krejčího zastavila na konci dubna policejní hlídka a zjistila mu alkohol v krvi. Od června je mimo službu. Policistovi hrozí až roční vězení.

„Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení může být policista potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým testem,“ uvedla Nguyenová.

Krejčího podle médií zastavila ve čtvrtek 29. dubna večer hlídka na 18. kilometru dálnice D8 u Nové Vsi ve služebním vozidle. Při dvou zkouškách na alkohol nadýchal nejprve 2,29 a 2,39 promile. Podle policejního prezidia se ten den odpoledne zúčastnil porady náměstků zodpovědných za trestní řízení, na niž se na chvíli zastavil i policejní prezident Jan Švejdar, napsaly tehdy Seznam Zprávy. Večer jel podle informací ČTK ve služebním voze ze soukromé oslavy.

„Nemám absolutně žádné pochopení pro nikoho, kdo usedne za volant pod vlivem alkoholu. O to více, když se jedná o policistu. Pro takové jednání neexistuje vůbec žádná omluva a ve své funkci musí skončit,“ reagoval na počátku května na případ Švejdar.

(čtk)