Okresní soud v Děčíně Foto: Okresní soud v Děčíně

Složité poměry na děčínském soudu. Předsedkyně Fujdiak rezignovala

Předsedkyně Okresního soudu v Děčíně (OS) Diana Fujdiak ve čtvrtek rezignovala na funkci. Informaci České justice potvrdila předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS) Lenka Ceplová. Funkci předsedkyně soudu bude dočasně vykonávat místopředsedkyně Darina Kučerová.

Diana Fujdiak končí v čele OS v Děčíně, ve čtvrtek podala rezignaci na funkci předsedkyně soudu. Podle šéfky KS v Ústí nad Labem Lenky Ceplové dostala Fujdiak nabídku na stáž na Vrchním soudu v Praze.

Předsedkyní děčínského soudu se stala Fujdiak v září před dvěma lety. Ve výběrovém řízení skončila sice jako druhá, za někdejším předsedou soudu Miroslavem Kurešem, podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové ale nebylo možné Kureše jmenovat s ohledem na nález Ústavního soudu z října 2010. Ten interpretovala tak, že zapovídá opakovat mandát předsedy u téhož soudu. Kureš se nedávno stal předsedou OS v Ústí nad Labem.

Diana Fujdiak je soudkyní od roku 2012. Právnickou fakultu v Plzni dokončila v roce 2000, poté působila jako úřednice Okresního úřadu v Chomutově. Pak několik měsíců pracovala na referentské pozici na Ministerstvu vnitra ČR, v letech 2003 –2006 pracovala jako tajemnice Městského úřadu v Klášterci nad Ohří. Několik let pak působila jako advokátní koncipientka a od roku 2011 jako asistentka soudkyně na obchodním úseku Krajského soudu v Ústí nad Labem. V tomto roce také složila advokátní zkoušku. 

Předseda senátu Tomáš Langášek označil soudkyni Mazurkovou za umanutou Foto: Petr Dimun

Složité poměry panující na OS v Děčíně byly ovšem podle všeho nad její síly. Nedařilo se zlepšovat výkonnost zdejšího soudu, ani stabilizovat jeho vedení. Ve vedení soudu byli ještě k 8. říjnu dva soudci výkonem místopředsednické funkce pouze pověření. Jak vyplynulo v pondělí před kárným senátem, rezignovala také většina členů zdejší soudcovské rady.

Spor se soudkyní Radkou Mazurkovou, na kterou podala kárnou žalobu, přerostl obvyklou úroveň sporů na pracovišti. Mazurková totiž podala civilní žalobu na Fujdiak pro údajnou šikanu. Návrh Mazurkové na vydání předběžného opatření sice soud zamítl, zároveň ovšem konstatoval, že některé kroky Fujdiak coby předsedkyně soudu šikaně nasvědčují.

A jakkoliv v pondělí kárný senát shledal, že kárná žaloba Fujdiak na Mazurkovou byla z části důvodná, přičemž označil jednání Mazurkové za „poněkud umanuté“, dospěl k závěru, že na atmosféře na děčínském soudu, kterou zhodnotil jako „toxickou“, má podíl i Fujdiak.

Petr Dimun