Oddlužení se zkrátí na 3 roky Foto: Pixabay

Úřad muži chybně nepřiznal invalidní důchod, doplatil mu čtvrt milionu

Úřad mladému muži s psychickým onemocněním chybně nepřiznal invalidní důchod. Chybu napravil až po zásahu ombudsmana, muži následně doplatil i čtvrt milionu korun. Kancelář veřejného ochránce práv o tom informovala na svém webu.

Mladý muž ze Středočeského kraje se přiznání invalidního důchodu dočkal po pěti letech. Na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka se obrátil poté, kdy Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v letech 2016 a 2017 opakovaně zamítla jeho žádost o přiznání invalidního důchodu. Podle ČSSZ nesplnil podmínku minimální doby pojištění, u mladých žadatelů mezi 26 a 28 lety by mělo pojištění trvat alespoň čtyři roky. Podle ombudsmana ale ČSSZ muži s psychickým onemocněním nezapočetla do doby pojištění období studia na střední škole, zahrnula pouze dobu od jeho 18 let.

Ombudsman ČSSZ následně upozornil, že pro nárok na invalidní důchod se doba studia hodnotí ve větším rozsahu. „Pro účely splnění podmínky potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod se totiž za dobu pojištění považuje též doba studia na střední nebo vysoké škole v České republice před dosažením 18 let věku,“ uvedl Křeček. Doplnil, že od 18 let se lidem jako náhradní doba pojištění počítá ještě prvních šest let středoškolských nebo vysokoškolských studií.

Kancelář ombudsmana uvedla, že ČSSZ po upozornění ombudsmana přiznala stěžovateli invalidní důchod od poloviny dubna 2016 a doplatila mu zpětně přes 247.000 korun.

Nejde o ojedinělý případ, v souvislosti s invalidními důchody se na ombudsmana ročně obrátí více než 300 lidí. Například v roce 2018 informovala tehdejší ombudsmanka Anna Šabatová o případu chybně stanoveného data vzniku invalidity u těžce nemocného muže. Doplatek byl tehdy milion korun.

(čtk)